open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Srbi protestovali u Kosovskoj Mitrovici, KFOR poziva da se svi uzdrže od zapaljive retorike
Nekoliko hiljada građana okupilo se danas na protestu u Kosovskoj Mitrovici na kojem su rukovodioci Srpske liste pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i, kako su rekli, zaustavi napade iz Prištine.
06.11.2022. u 15:08
get url
text
Protesti u Kosovskoj Mitrovici

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić, dojučerašnji ministar u Vladi Kosova, rekao je da je vratio mandat građanima koji su ga birali, a ne Prištini.

- Okupili smo se danas da jedinstveno Prištini i međunarodnoj zajednici kažemo da je dosta šikaniranja, ugnjetavanja i obespravljivanja Srba na Kosovu. Svjedoci smo da je Srbima u posljednjih godinu dana zabranjeno da glasaju na izborima i referendumu, da nam je zabranjena sloboda kretanja i da su politički predstavnici Srba bili pod optužbama bez ijednog dokaza i da su nam otimali imanja i tamo gradili policijske baze. Otimali su nam sanitetska vozila i lijekove, sportistima su prijetili hapšenjima i mnogo puta su nas maltretirali. Dosta sa gaženjem Briselskog sporazuma - rekao je Rakić.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da je vrijeme da se situacija smiri i da svi, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest žive u slozi. Tomislav Simić je na protest došao sa unukom i kaže da ne želi da ode sa Kosova.

- Ovi su pritisci nepodnošljivi i doprineli su da se srpski narod još brže ujedini. Mi smo svoji na svome, ne damo svoje. Teško je dosta, ali borićemo se da ostanemo na svojim ognjištima, ovdje smo rođeni, ovdje se rađaju i naša djeca - rekao je Simić.

Gradonačelnici četiri općine na sjeveru Kosova jutros su podneli i pisane ostavke na te funkcije, a isto su učinili i komandiri kosovske policije, tužioci i sudije srpske nacionalnosti. Administrativni radnici iz općina također su obustavili rad.

Kosovska Mitrovica okićena je zastavama Srbije, a na ulicama gotovo da nema pripadnika kosovske policije. Primjetno je pojačano prisustvo KFOR-a, a iz ove misije su saopćili da prate situaciju i pozvali sve strane da se uzdrže od zapaljive retorike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.