open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta inicijativa
Srbija ponovo uvodi obavezni vojni rok?
Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević kazao je u četvrtak da će Glavni štab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane pokrenuti inicijativu o obaveznom služenju vojnog roka u toj zemlji koji bi trajao do četiri mjeseca.
04.01.2024. u 12:30
get url
text

Vučević je kazao da služenje vojnog roka u Srbiji nikada nije ukinuto, već je suspendovano i kako se takva odluka može promijeniti u bilo kojem trenutku.

- Izvršena je nova procjena sigurnosne situacije. Potrebni su nam novi regruti. Mi se ne spremamo za neki rat, ali ovo nam je potrebno kako bi država uvijek bila vitalna i spremna čuvati sebe - kazao je srbijanski ministar odbrane.

Glavni štab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsjedniku Srbije i vrhovnom vojnom zapovjedniku te zemlje Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka koji bi trajao do četiri mjeseca, saopćeno je u četvrtak iz ministarstva odbrane Srbije.

U saopćenju se navodi da je ta inicijativa podnijeta zbog podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije i to kroz podmlađivanje i unapređenje obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

- Prijedlog Glavnog štaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i savremenih izazova s kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje - stoji u saopćenju, prenosi Beta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.