open-navfaktor-logo
search
Ahatović analizira
Srbija za oružje daje 600 miliona eura: Jasno je ko se sprema za rat, a "Bošnjaci su militantni"
Dok se u medijima sa pričom o mirnim razlazima pokušava nametnuti narativ o mililtantim Bošnjacima, Srbija povećava svoj vojni budžet za nevjerovatnih 44 posto, upozorava vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović. 
25.04.2021. u 20:13
get url
text

U svom obraćanju nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost 6. marta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je objavio plan o daljem naoružavanju Srbije.

- Novo naoružanje bit će plaćeno oko 512 miliona eura, a sa procesom modernizacije postojećih oružanih kapaciteta, posebno supersoničnih borbenih aviona MiG-29, cifra se penje na više od 600 miliona eura - kaže Ahatović za Faktor. 

Navodi da Srbija, između ostalog, nabavlja srednje transportne helikoptere od Erbasa tipa H-215 Super Puma i to tri komada za 98,8 miliona eura.

- Planirana je i nabavka još dvije kompletne baterije PZO sistema Pantsir S-1, 1E gdje je cijena po jednom oruđu 14,6 miliona dolara, a baterija sadrži 6 oruđa plus osmatrački radar. Ulaže se i u vlastitu namjensku industriju. Činjenica je da su u naoružanju male količine domaćih proizvoda, naprimjer samo 6 borbenih oklopnih vozila BOV Lazar 3 i 10 Miloša, zatim jedna baterija od 6 samohodnih oruđa M15 (Nora-B52) kalibra 155 mm. Tokom ove godine izvršit će se nabavka i 24 BOV Lazar 3,20 BOV Miloša i još dvije baterije samohodnih haubica M15. Ostali projekti modernizacije domaćih proizvoda namjenske industrije koji zahtijevaju vrijeme i istraživanja i primijene također će biti podržani. Posebna stavka je nabavka turskih taktičkih borbenih dronova Bayraktar TB-2 kojih Srbija želi također da nabavi pod povoljnim uvjetima, a zbog čega je delegacija Ministarstva odbrane Srbije već boravila u Turskoj - pojašnjava on. 

Dodaje kako se sa svim ovim nabavkama ne remeti balans uspostavljen u Subregionalnom sporazumu o kontroli naoružanja – tzv. SSKN na Balkanu iz 1996. godine u kvantitativnom smislu.

- No, u kvalitativnom smislu, balans je odavno poremećen i Bosna i Hercegovina, a sve više i Hrvatska i kompletan region polako zaostaju za Srbijom. Intreresantno je istaći da naoružavanje Srbije intenzivnije kreće od 2015. godine od kada je OSCE izašao iz misije nadgledanja sprovođenja Sporazuma. Najveći uspjeh Sporazuma je redukcija velikog broja naoružanja, no nigdje se u sporazumu ne spominje ogrničavanje nabavke sistema koji čine strategijsku prevagu, ta nabavka je dozvoljena, dok je u granicama brojki koje su utvrđene sporazumom - kaže Ahatović. 

U praktičnom smislu, nastavlja on, to znači da Sporazumom nigdje nije regulisana nabavka bespilotnih letjelica, odnosno taktičkih borbenih dronova na kojima se danas bazira moderna vojna doktrina.

- S druge strane, Srbija sad u ovom momentu ima više operativnih tenkova u prvoj liniji odbrane nego jedna Francuska kao nuklearna sila (290 naspram 200), a taj broj je opet manji od broja propisanog u SSKN-u (1025 za SRJ). Ako se tome pridoda permanento naoružavanje, modernizacija i opremanje, visoko specijalistička obuka i ustrojavanje Žandarmerije MUP-a RS-a u kojem učestvuje i Ruska Federacija kao strateški partner, mislim da je potpuno jasno ko se sprema za rat.

Upravo u takvom ozračju se plasira teza o mirnom razlazu u kojem se vojna komponenta, prvenstveno, koristi kao diplomatsko sredstvo pritiska na eventualnog protivnika. Zato se takvim pričama ne treba davati dodatni povod jer se vrlo dobro zna ko na ovim prostorima probleme ne misli rješavati samo za zelenim stolom - zaključuje on. 

Nedavnim rebalansom budžeta Vlada Srbije uspjela je da iznenadi čak i ekonomsku javnost u zemlji, a glavni razlog je svakako u povećanju budžetskog deficita i dodatnom zaduživanju kojim će javni dug porasti do 30 milijardi eura. Originalnim prijedlogom budžeta iz decembra bilo je planirano zaduženje od oko milijardu i po eura, a rebalansom u aprilu zaduženje je povećano više nego duplo - na tri i po milijarde. Od tog zaduženja, uz već postojeći planirani budžet, čak dodatnih 300 miliona eura bit će izdvojeno za kupovinu naoružanja. 

Prije nekoliko dana, Vučić je u društvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovao združenoj taktičkoj vježbi Vojske Srbije s bojevim gađanjem "Odgovor 2021". 

Na svom Instagram profilu pohvalio se "srpskim plamenom", te objavio snimak paljbe raketa.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.