open-navfaktor-logo
search
Govorio o prošlosti
Srna: U Hajduku sam imao probleme zbog oca Bosanca, ali nisam izgubio rat
Vječno će se pamtiti Srnine suze za vrijeme Eura 2016. uoči utakmice protiv Češke
05.11.2019. u 18:11
get url
text

Bivši hrvatski reprezentativac Darijo Srna radi u Shakhtaru, gdje je asistent portugalskom strategu Luisu Kastru u prvoj ekipi ukrajinskog prvaka.

On je nedavno dao intervju za portugalske medije u kojem je pričao o temama iz prošlosti.

- Hajduk me doveo kad sam imao 15, 16 godina. U početku sam imao problema jer je moj otac iz Bosne, a tada neki ljudi nisu voljeli Bosance tako da nisam igrao. Bilo je teško. No, mogu izgubiti bitku, ali ne i rat - rekao je pa dodao:

- Kad sam imao 21 godinu dobio sam ponudu Shaktara i odlučio sam otići jer je moja porodica imala kredit pa sam želio pomoći. Otišao sam tamo misleći da ću ostati dvije ili tri godine, ali je predsjednik rekao da ćemo napraviti sjajnu ekipu na velikom stadionu. "U redu, vidjet ćemo", odgovorio sam mu."

Potom je govorio o svom ocu Uzeiru za kojeg je bio snažno vezan.

- Otac mi je bio sjajan primjer kao osoba, otac i prijatelj. Vjerovao je u mene i u našu porodicu. Nije bio otac koji bi stajao pokraj travnjaka i govorio ''moj sin je najbolji'' već mi je rekao: "Darijo, moraš iskoristiti svoju priliku." Tu kulturu imamo u porodici."

Vječno će se pamtiti Srnine suze za vrijeme Eura 2016. uoči utakmice protiv Češke. Pet dana prije toga preminuo mu je otac.

- Ponosan sam na svog oca. Prije Eura, kada je situacija već bila loša, pitao sam ga želi li da ostanem s njim. Pogledao me, jedva je mogao govoriti i rekao: "Darijo, spremi stvari i idi u Francusku." Nakon utakmice s Turskom dobio sam vijesti. Nije bilo lako, no znam da je bio ponosan jer sam igrao za njega, našu porodicu i Hrvatsku - rekao je Srna, prenosi Index.hr. 

Uzeir Srna je rođen u Bosni i Hercegovini, tačnije u čajničkom selu Gornji Stopići 1941. godine.  U djetinjstvu  je živio u Sarajevu, a potom u slovenskoj Murskoj Soboti.

Također je živio u Bosanskom Šamcu, gdje je i počeo fudbalsku karijeru. Nakon Busovače i Čelika, zaigraoje  u Neretvi iz Metkovića, gradu u kojem se dva puta ženio i dobio tri sina, među kojima i Darija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.