open-navfaktor-logo
search
Raspodjela funkcija
Šta je predsjednik poručio: Zaključak Predsjedništva SDA na tragu pisma Alije Izetbegovića iz 1998.
Na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA, održanoj 5. juna usvojen je zaključak prema kojem "jedna osoba može biti član samo jednog upravljačkog tijela upravnog, nadzornog odbora ili savjeta u kojem se prima naknada po osnovu članstva.“
09.06.2020. u 10:54
get url
text

- Navedeno ograničenje je obavezujuće za sve članove SDA i odnosi se na članstvo u upravljačkim tijelima na svim nivoima (općinski, kantonalni, entitetski i državni). Svi koji su članovi u više od jednog upravljačkog tijela obavezni su u roku od 10 dana opredijeliti se za jedno upravljačko tijelo u kojem zadržavaju članstvo, a u ostalim podnijeti ostavke – navodi se.

Upravo ovaj zaključak na tragu je dopisa koji je nakon Općih izbora 1998. godine prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i predsjednik SDA Alija Izetbegović uputio tada svim stranačkim odborima i kadrovskim komisijama dajući uputstvo kako formirati vlast, odnosno raspodijeliti funkcije.

Predsjednik SDA je tražio da se vodi računa da niko ne može imati dvije ili više funkcija koje po opisu ili svojoj prirodi zahtijevaju cjelodnevni angažman (puno radno vrijeme i stalni radni odnos).

- To je do sada ponekad bio slučaj. Izuzetak mogu biti samo profesori univerziteta za ograničen broj sati. Niko ne može imati pune plaće za dvije funkcije, što je također bio slučaj - napisao je tada Izetbegović.

- Lice koje ima (ili član njegove uže porodice ima) privatnu firmu, ne može biti ni na kakvoj važnoj državnoj funkciji. Neka se bavi firmom.

Ne treba dozvoliti da pojedinci budu u upravnim odborima više firmi ili ustanova. Također, bilo bi korisno da se u upravne odbore angažuju i penzioneri, stručnjaci iz odgovarajućih oblasti koji imaju vremena, a i iskustva da pomognu izvršnim organima… Treba preispitati ponašanje direktora nekih firmi kada je u pitanju zapošljavanje boraca. Na svojim mjestima ne mogu ostati oni koji nisu zapošljavali borce, a mogli su.

Na funkcije predložite borce (borbene ljude koji imaju svoje stavove i brane ih), a ne činovnike, napisao je Alija Izetbegović 20. oktobra 1998. godine.

Na izborima te godine, podsjećanja radi, Izetbegović je osvojio više od pola miliona glasova.

Današnja SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, ako je suditi po zaključku sa posljednje sjednice Predsjedništva SDA, vraća se svemu onome što je njen prvi predsjednik utabao kao stazu ispravnog i pravednog političkog djelovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.