open-navfaktor-logo
search
Sječa šume
Šta jesen i kiše donose stanovnicima Željeznog Polja, prijete li nestašica vode i klizišta?
Krajem augusta ove godine mještani Mjesne zajednice Željezno Polje koja je u okviru Općine Žepče protestovali su zbog nekontrolisane i za sigurnost nekoliko sela opasne sječe šuma nekoliko privatnih firmi koje su dobile odobrenje za izvoz drveta sa tog područja.
01.11.2021. u 11:45
get url
text

Amel Ahmić, predsjednik MZ Željezno Polje, kazao nam je da su u nadležnom kantonalnom ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona postigli sporazum prema kojem bi se sječa šume odvijala pod nadzorom i ne bi ugrožavala izvore pitke vode.

- Čim bude više kiše, izvori bivaju zamućeni. Recimo, u naselju Mjestova Ravan nalazi se područna osnovna škola, ambulanta... i oni su nedavno imali problem sa zamućenim izvorima. Tih dana voda nije za piće, a stanovnici i uposleni nemaju nikakvu alternativu - kaže Ahmić.

Očekuje da će se sporazum o vodozaštitnoj zoni poštovati.

- S obzirom na to  da smo u godišnjem dobu u kojem nas očekuju kiše, među stanovništvom raste strah i od mogućih klizišta. Jedino nam preostaje da će se sve strane pridržavati dogovora i da se sječa šume neće odvijati u blizini izvora, već u jasno definiranim područjima. Time bismo isključili i mogućnost pojavljivanja klizišta - ističe Ahmić.

Posebnu zabrinutost kod mještana deset sela Željeznog Polja izaziva činjenica da je to područje prije sedam godina pretrpjelo velika oštećenja nakon katastrofalnih poplava i zbog pojave klizišta koja su, između ostalog, uzrokovana nekontrolisanom sječom šume.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.