open-navfaktor-logo
search
Kod Cvijanović
Šta radi muftija Abdibegović na prijemu povodom takozvanog "dana RS-a"?!
U izvještaju RTRS-a se, primjera radi, navodi da su "u Palati Republike počeli prijemi povodom 9. januara", pa da je tako i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, na tradicionalnom prijemu ugostila predstavnike "vjerskih udruženja"
27.12.2019. u 15:29
get url
text

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom obilježavanja Dana Republike (9. januar), upriličila je danas u Palati Republike prijem za predstavnike vjerskih zajednica u Republici Srpskoj – mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, episkopa banjalučkog Jefrema, episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, muftiju banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića i biskupa banjalučkog Franju Komaricu.

Navedeno je to u zvaničnom saopćenju Kabineta Željke Cvijanović. U saopćenju se dalje navodi: 

-Na prijemu, kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednica Cvijanović je saradnju republičkih institucija sa svim vjerskim zajednicama ocijenila dobrom, te istakla da je u Republici Srpskoj stvoren ambijent za nesmetan rad i djelovanje svih konfesija. Ocijenjeno je da su vjerske slobode veoma važne za svako demokratsko društvo, u kojem sve vjerske zajednice imaju ravnopravan tretman, te da su tolerancija, razumijevanje i poštovanje ključ za opstanak svih naroda na ovom prostoru.

U izvještaju RTRS-a se, primjera radi, navodi da su "u Palati Republike počeli prijemi povodom 9. januara", pa da je tako i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, na tradicionalnom prijemu ugostila predstavnike "vjerskih udruženja" te se navodi da će istim povodom ugostiti "predstavnike institucija RS-a, boraca, stvaraoca RS-a". 

Šta na prijemu povodom neustavnog, takozvanog "dana RS-a" radi muftija Abdibegović? Pa i biskup Komarica? Da li su znali da prisustvuju prijemu povodom tzv. "dana RS-a" ili su zvanično pozvani na sastanak koji nije najavljen kao prijem povodom "dana RS-a", za sada nije poznato. 

Objava na zvaničnoj web stranici predsjednice entiteta Republika Srpska

Prije samo nekoliko dana Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se oglasila saopćenjem, a vezano za događaj kojem je također prisustvovao muftija Abdibegović. Naime, u Medžlisu IZ Doboj ugostili su Milorada Dodika, ali su mediji tada uočili nekoliko detalja vezanih za taj sastanak, da bi se nakon toga oglasio i Ured za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH. 

-Rukovodstvo Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Doboj načinilo je ozbiljan propust u aranžiranju prostorije za susret predstavnika Islamske zajednice sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, kada su istaknute samo zastave IZ u BiH i bosanskohercegovačkog entiteta RS-, saopćeno je tada iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ. 

 - Islamska zajednica ovo smatra ozbiljnim propustom, zbog čega se izvinjava svim svojim članovima i pripadnicima, a unutrašnjim procedurama će biti ustanovljena odgovornost nadležnih organa Islamske zajednice. Istovremeno, Islamska zajednica pozdravlja susrete i saradnju predstavnika Islamske zajednice sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala prava građana muslimana na svakom dijelu njene teritorije - zaključeno je u saopćenju nakon susreta u Doboju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.