open-navfaktor-logo
search
"Ne mogu prešutjeti"
Šta se dešavalo na konkursu u JU Dom zdravlja KS, brojne pritužbe zbog neregularnosti
Redakciji Faktora se obratila i A. V. iz Sarajeva, razoračana malverzacijama koje su, kako ona kaže, napravljene na nedavno završenom konkursu za prijem u radni odnos inžinjera radiologije, doktora, medicinskih sestara, spremačica u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.
20.08.2021. u 15:38
get url
text

A. V., čije je puno ime i prezime poznato redakciji, ali koja je, kako bi zaštitila sina, zamolila da joj se objave samo inicijali, ne može da vjeruje kakve su prevare napravljene na konkursu kojeg je ova Javna ustanova objavila 17. juna.

O svemu upoznala i Ured za borbu protiv korupcije

Zbog toga je uputila prigovor JU Dom zdravlja KS, od kojih čeka odgovor, a u međuvremenu angažirala je i advokata, jer će, kako nam je rekla, najvjerovatnije tužiti ovu zdrastvenu ustanovu. Kopletan slučaj A. V. prijavila je i Uredu za borbu protiv korupcije.

- Moj sin, koji je po zanimanju inžinjer radiologije, osam godina je nezaposlen, a pripadnik je boračke populacije, jer mu je otac tokom agresije na BiH, bio pripadnik Armije BiH. Tokom pandemije pozvan je da radi i dali su mu ugovor na tri mjeseca koji je isticao deset dana po zatvaranju konkursa. JU Dom zdravlja KS je u međuvremenu, (ne znam kome se žurilo), raspisala konkurs za prijem u radni odnos ljekare, medicinske sestre, inžinjera radiologije, spremačice. Kad je istekao ugovor onima koji su radili, među kojima je i moj sin, sve su ih vratili na biro, a njima je bilo kasno da donesu potvrdu sa biroa jer su samo ljudima koji su u tom momentu bili na biru, omogućili da im se priznaju ti zakonom dozvoljeni bodovi kao boračkoj populaciji – govori A. V.

Ističe kako je njen sin na pismenom dijelu ispita osvojio maksimalan broj bodova.

- Na usmenom dijelu ispita, koji se subjektivno ocjenjuju tri člana komisije, koji su jedini prisutni, što je meni kao građanki nepojmljivo da mogu, primjera radi, kao roditelj ući i slušati i njega i protivkandidate, mom sinu i većini onih koji su na pismenom osvojili 70 bodova, dat je minimalan broj bodova između 10 i 15. To je nepojmljivo i još jedan dokaz da usmeni ispiti i postoje da bi se radile malverzacije – naglašava A. V.

Kaže kako su dva puta objavljivali rezultate pismenog ispita. Prvi put 23. jula i tada je, kako kaže, samo sedam kandidata imalo maksimalan broj bodova, među kojima je bio i njen sin.

- Kandidatkinja Amina Pezo imala je 54 boda, da bi 28. jula napravili korekciju, objavili na web stranici i devet novih kandidata dodali na spisak i uvećali im bodove. Amina Pezo je sa 54 "otišla" na 63 boda. I neki drugi su dobili uvećanje, ali mi je ostalo urezano prezime Pezo, jer se isto preziva kao i jedan od članova komisije - Adnan Pezo. Amina je na usmenom ispitu ocijenjena sa 30 bodova i plasirala se među prvih sedam koliko su oni primali kandidata. Moje dijete je "palo" na 31 mjesto. Znam momka koji je na pismenom osvojio 70 bodova, a na usmenom se nije ni pojavio, jer je taksativno znao ko će biti primljen na konkursu – priča razočarana sugrađanka.

Dodaje kako joj nije bilo teško pročitati Pravilnik po kojem je konkurs raspisan i u kojem pod tačkom šest decidno stoji da "ukoliko član komisije ima bilo kakve veze sa kandidatom, u rodbinskom smislu do šestog koljena, dužan je u roku od dva dana sam se povući iz komisije ili da to uradi sekretar komisije."

- Amina Pezo je prva familija članu komisije Adnanu Pezu i on se nije povukao. Nemamo ništa protiv tog djeteta, ali ovo je očiti primjer malverzacije, prevare. Djevojka sa 31 mjesta "skače" na 11 mjesto, a onda se plasira među prvih sedam. Mogu shvatiti da se pogrešno upišu bodovi kod jednog kandidata, ali da se to desi kod 11 njih, što je učinjeno, mislim da je to očita prevara - govori A. V. 

Diskriminacija boračke populacije

Navodi kako je najgore od svega toga što nisu ubrojali bodove onima koji su pripadnici boračke populacije.

- Konkurs je bio otvoren samo deset dana i opravdano sumnjam da su to namjerno napravili kako te bodove ne bi priznali djeci koja su u tom momentu još po ugovoru radila. To se nije desilo samo mom sinu, nego većini kandidata, koji su kao boračka populacija bili angažovani da rade. Nije teško zaključiti da je ovdje na djelu direktna diskriminacija boračke populacije – ističe A. V.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS: Spremačici neće produžiti ugovor jer "nije znala odgovore" na konkursu, ranije je hvalili

Kaže kako je, osim prigovora koji je upućen JU Dom zdravlja KS, i Ureda za borbu protiv korupcije, o cjelokupnom slučaju pismeno informisala sve članove Vlade Kantona Sarajevo.

- Do ovog trenutka niko iz Vlade KS nije se udostojio da mi pismeno odgovori ili da me pozove. Ja sam neko ko se u ovom gradu rodio prije 56 godina i ako hoćete da do kraja budem iskrena, uvijek sam do sada glasala za SDP. No, SDP je taj koji stoji iza ovih malverzacija. Zbog toga želim da ovo sve izvedem na čistac, jer ako vam neko priča bajke, a radi potpuno suprotnog od toga, onda to nije uredu i to treba reći. Znam da nakon ovoga moje dijete neće imati šasne da ikada dobije posao u JU Dom zdravlja KS, ali ja kao roditelj ne mogu prešutjeti i pognuti glavu. Borit ću se do kraja – poručila je A. V.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.