open-navfaktor-logo
search
Ramazanski bajram
Stanivuković razgovarao sa muftijom banjalučkim i obišao nekoliko porodica
Povodom Ramazanskog bajrama gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković susreo se sa muftijom banjalučkim Nusretom ef. Abdibegovićem, a potom je obišao i nekoliko bošnjačkih porodica na teritoriji grada.
13.05.2021. u 16:01
get url
text

Gradonačelnik je kazao da mu je čast što je na veliki praznik bio gost Muftijstva banjalučkog, te dodao da su otvorene brojne važne teme, a najvažnije je to što je poslata važna poruka da je Banja Luka otvoren grad, grad u kojem ima mjesta za sve nas, u kojem živi prije svega čovjek sa svojom vjerom, običajima i onim što nosi u duši.

- Tokom današnjeg susreta dogovoreno je da se ojača saradnja, a Grad će pružiti maksimalnu podršku islamskoj zajednici, kao i drugim vjerskim zajednicama, jer vjerska različitost ovog prostora zapravo predstavlja najveću ljepotu našeg grada - istakao je gradonačelnik.

On je dodao da je također dogovoreno da se u narednom periodu organizuje zvanična posjeta i sastanak na kojem će Muftijstvo izložiti prioritetne potrebe ove vjerske zajednice, kako bi Grad mogao na najbolji mogući način pružiti svoju podršku.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović rekao je da mu je drago što je prvog dana Ramazanskog bajrama imao priliku da ugosti gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, te da ovaj susret predstavlja jedan korak koji ulijeva nadu Bošnjacima nastanjenim u Banjoj Luci, kao i da ga je ohrabrila spremnost gradonačelnika na veći stepen saradnje.

- Uputio sam molbu gradonačelniku da se ojača saradnja Grada sa institucijama od značaja za Bošnjake poput Merhameta, Medrese, Bibilioteke, te da se ovim institucijama omogući podrška u moralnom i materijalnom smislu - kazao je muftija.

Nakon prijema u Muftijstvu banjalučkom, gradonačelnik je obišao nekoliko bošnjačkih porodica, saopćeno je iz Grada Banja Luka.

Uz baklavu, kao neizostavan dio bajramske trpeze, gradonačelnik se pridružio proslavi Bajrama u nekoliko banjalučkih porodica, a tim povodom on je najmlađima podijelio tradicionalne bajram banke, te zahvalio dobrim domaćinima na gostoprimstvu i ugodnom druženju, rekavši da je ovo početak jedne lijepe i duge tradicije njegovanja prijateljskih odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.