open-navfaktor-logo
search
Cilj je iseljavanje
Stanovnici Foče i Ustikoline protestirali protiv gradnje deponije u Filipovićima
Stanovnici Foče i Ustikoline okupili su se na lokalitetima Filipovići i Paunci kako bi izrazili protest protiv izgradnje deponije smeća u pograničnom području dvije općine. Kategorično su poručili da neće dozvoliti gradnju deponije, jer smatraju da će ona ugroziti zdravlje i život ovdašnjih stanovnika.
25.08.2022. u 14:01
get url
text

Brojni stanovnici Filipovića, Paunaca, Jošanice, Ustikoline, Cvilina i drugih naselja, odlučni su u namjeri da spriječe gradnju deponije u Filipovićima, koju planira Općina Foča. Sa ovog lokaliteta poslali su jasnu poruku da će se protiv toga boriti svim sredstvima jer bi, kako navode, deponija ugrozila živote i zdravlje stanovnika više od 35 naselja i sela, sa obje strane entitetske linije.  

- Mi smo imali smetljište 500 metara odavde vazdušne linije, koje je trajalo 10 godina, i za taj period u ovoj mjesnoj zajendici su umrla 32 stanovnika od karcinoma. Ovaj snimak koji imamo napravio je EUFOR prije deset godina, a koji pokazuje koliko je ovdje radioaktivnog materijala istrešeno. Crvena linija znači na karti po dva-tri centimetra, a to u prirodi izgleda sedam – osam kilometara. Sada u ovoj mjesnoj zajednici ima devet stanovnika koji boluju od karcinoma, te zato mi to nećemo dozvoliti ni po cijenu života – kazao je mještanin MZ Jošanica Boro Vilotić.

Dodaje da je ovo je treća deponija u posljednjjih 20 godina, koja se radi na štetu stanovnika.

- Niko od nas ovo neće dozvoliti, da li treba da nas unište? Ja sam sadio ovo drveće prije 40 godina, a sada su ovo isjekli bespravno. Rekli su nam da će to biti privremena deponija, ali privremena dozvola ne postoji. Ovdje je vojska sa kojom graniče i vojska nikada neće dozvoliti da se to radi. Dobro je neko rekao, ovdje treba da napravimo izletište, a ne smetljište jer to je nemoguće – ogorčen je Vilotić.

Mještanin MZ Cvilin Dževad Merkez namjere o gradnji deponije u Filipovićima naziva zločinom.   

- Ovo je cilj iseljavanja kompletne doline, do Goražda, jer ako se napravi deponija ovdje života nema ni Srbima, ni Bošnjacima ni Romima ni bilo kome. Ima tu otpad stacioniran i pokriveno je, na Dragovića buku što je dovezeno iz Foče, Miljevine, Ustikoline, Osanice i drugih mjesta, i masa je ljudi poslije rata oboljela od karcinoma, među njima i moj otac i brat – kazao je Merkez.

Priča o gradnji deponije aktuelna je godinama, a mještani tvrde da sa namjerama lokalnih vlasti nisu bili upoznati.

- Odrediti deponiju na ovakvoj jednoj lokaciji, biseru kojeg nema nigdje, je ludost. Došli smo u situciju da nas uništavaju i truju i to je van svake pameti. Nažalost, nikad nas niko nije kontaktirao i lično nisam bio upoznat ni sa čim, samo kada su počeli da sjeku sve ovo, mi smo se našli u čudu, trebali su ipak da nas pozovu i kažu o čemu se radi, bili smo totalno neinformiisani – kazao je predsjednik Savjeta MZ Jošanica Nedeljko Matović.

Na protestima je bio i odbornik SDS-a u Skupštini općine Foča Ognjen Bodiroga koji podsjeća da je odluka o gradnji deponije bila u lokalnom parlamentu 2021. godine, kao idejno rješenje.

- Mi smo svi jedinstveno glasali za novu deponiju, ali isključivo da ne ugrožava zdravlje stanovništva, jer sadašnjoj deponiji na teritoriji opštine Foča rok je istekao u decembru 2020. Ponavljam, došao sam kao građanin Foče i dajem podršku ovim ljudima da se ne napravi ova deponija i ekološka katastrofa blizu njihovih kuća i domova – kazao je Bodiroga.

Gradnji deponije na ovom lokalitetu protive se i lokalne vlasti općine Foča u FBiH. Načelnik Mujo Sofradžija pojašnjava da je na inicijativu načelnika Foče Milana Vukadinovića, Ministarstvo za urbanizam RS-a zatražilo saglasnost od resornog federalnog ministarstva za gradnju deponije.

- Ta saglasnost nikada nije dobijena i načelnik Foče je nekad u martu poslao dopis Općinskom vijeću i meni tražeći neko odobrenje od Vijeća, kad već nije mogao dobiti od federalnog ministarstva. Naravno, ni tada nije dobijena saglasnost i traženo da se formira komisija od strane federalnog ministarstva koju će činiti stručni ljudi, koji će procijeniti taj projekat. Međutim, načelnik Foče je očito na svoju ruku počeo ovo raditi, a kako je pribavio dozvole i da li ih ikako ima, nemam pojma – kazao je Sofradžija.

I dok mještani najavljuju nastavak borbe protiv gradnje deponije, za što su pokrenuli i potpisivanje peticije, u Opštini Foča navode da je izgradnja deponije na lokalitetu u Filipovićima, koja je skupštinskom odlukom odabrana kao najpovoljnija, prioritet, te da se u potpunosti poštuju zakonski propisi.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.