open-navfaktor-logo
search
"Usklađivanje cijena"
Šteta predložio, Forto potpisao: Kako je došlo do poskupljenja kupona za javni prijevoz u Sarajevu
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu saopćio je sinoć da je prethodnih dana došlo do "nenajavljenog poskupljenja" mjesečnih karata za studente sa 16 na 20 KM, zbog čega su dobili veliki broj pritužbi studenata.
06.03.2020. u 17:37
get url
text

- Nenajavljeno poskupljenje nas je šokiralo, te smo se pitali na osnovu čega je do njega došlo. Ovim putem pitamo, sada već bivšeg ministra Adnana Štetu i menadžment GRAS-a, kakav je to pomak učinjen u protekloj godini da bi se studentima povećala cijena mjesečne karte. Tvrdimo da je javni prijevoz jednako loš prethodnih nekoliko godina, te smo sigurni da apsolutno nema nikakvih opravdanja za poskupljenje karata - naveli su iz Studentskog parlamenta.

Povećanje cijena karata je rezultat sporazuma koji su potpisali GRAS, Centrotrans i Vlada Kantona Sarajevo, odnosno bivši premijer Edin Forto, krajem januara ove godine.

Sporazum o utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo predložio je tadašnji resorni ministar Adnan Šteta, a na osnovu mišljenja Neovisnog stručnog tijela Vlade KS.

Nova cijena za studentske kupone primjenjuje se od marta 2020. godine.

Ranije su iz GRAS-a saopćili kako je na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području KS zaključenog između Vlade KS, GRAS-a i Centotrans-Eurolines d.d. Sarajevo došlo do "usklađivanja cijena prijevoznih usluga".

Kako su tada naveli iz GRAS-a, sporazum je sačinjen u korist penzionera, posebno onih koji primaju minimalne i niže penzije, te su naglasili da neće doći do povećanja cijena prijevoza, osim za penzionere sa visinom penzije višom od 1.000 KM koja će sada iznositi 28 KM. Novim sporazumom pravo na besplatni kupon će imati svi penzioneri sa visinom penzije do 400 KM, a što su do sada imali penzioneri sa visinom penzije do 371,77 KM.

Nove cijene kupona za prijevoz penzionera koje se primjenjuju od februara za jedan mjesec iznose:

- za penzije visine do 400 KM kupon je besplatan,

- za penzije visine 400,01 - 450,00 KM iznosi 4,00 KM, a do sada je iznosio 7,00 KM

- za penzije visine 450,01 - 500,00 KM iznosi 6,00 KM, a do sada je iznosio 8,00 KM

- za penzije visine 500,01 - 550,00 KM iznosi 7,00 KM, a do sada je iznosio 9,00 KM

- za penzije visine 550,01 - 600,00 KM znosi 8,00 KM,a do sada je iznosio 10,00 KM

- za penzije visine 600,01 do 650,00 KM iznosi 9,00 KM, a do sada je bio 14,00 KM

- za penzije visine 650,01 do 1.000,00 KM iznosi 10,00 KM, a do sada je bio 14,00 KM

- za penzije više od 1.000,01 KM iznosi 28,00 KM.

Osim studentskih i penzionerskih kupona, kažu iz GRAS-a, došlo je i do, kako to zovu, usklađivanja cijena prevoznih usluga za učenike.

- Sporazumom je predviđeno da učenici osnovnih škola čija je udaljenost od mjesta stanovanja do škole veća od dva kilometra,a koji pohađaju područnu školu imaju besplatan kupon i njihovo izdavanje je počelo 03.03.2020. godine. Kako učenici koji ne pohađaju područne škole imaju potrebu da koriste usluge javnog gradskog prevoza, Uprava preduzeća je donijela odluku da se i za njih oosiguraju mjesečni kuponi.

Po ovom pitanju uputili smo zahtjev za davanje saglasnosti Ministarstvu saobraćaja KS, tako da očekujemo da bi u naredna dva – tri dana trebala početi prodaja kupona za ove učenike po cijenu od 26 KM. Kako bi izašli u susret ovoj kategoriji učenika odlučili smo da do početka izdavanja kupona mogu koristiti kupone za prethodni mjesec - navodi se u odgovoru GRAS-a na upit Faktora.

Kada su u pitanju učenici srednjih škola na području Kantona Sarajevo, od ovog mjeseca i oni plaćaju skuplju mjesečnu kartu. Umjesto dosadašnjih 16, učenici srednjih škola za mjesečnu kartu će morati izdvojiti 18 KM.

Zanimljivo je da niko ni iz GRAS-a ni iz Vlade Kantona Sarajevo nije našao za shodno da obavijesti korisnike o povećanju cijena mjesečnih karata za studente i učenike, dok su se u februaru iz GRAS-a pohvalili ovim "usklađivanjem", saopćivši samo da je sporazumom određena manja cijena karata za penzionere. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.