open-navfaktor-logo
search
Burno u emisiji BHRT-a
Stojanović: I danas sam nezadovoljan imenima ministara; Pivić: Hoćete treći put na vlast intervencijom OHR-a
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović (SDP) u emisiji Odbrojavanje na BHRT-u priznao je kako ni ovog trenutka nije zadovoljan pojedinim kandidatima za ministre u predloženoj Vladi Federacije BiH od "Osmorke" i HDZ-a.
12.04.2023. u 22:31
get url
text

- Problematizirao sam sva imena sporna u javnosti, jedno iz NES-a (Anel Kljako), HDZ-a (Sanja Vlaisavljević) i SDP-a (Almin Hopovac). Ja sam i danas nezadovoljan imenima. Poslao sam pisma predsjednicima stranaka, sačekao tri dana, Čović i Ogrešević nisu htjeli promijeniti imena i ja sam u utorak potpisao - kazao je Stojanović.

Bi li Bradara potpisala vladu u kojoj nema ministara HDZ-a?

On nije odgovorio na prozivke kolega u studiju kako je Dragan Čović u petak 31. marta, kada je Stojanović odbio potpisati odluku o imenovanju vlade, rekao da će je potpisati.

Tema emisije je bila formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Zdenko Ćosić (HDZ) delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je kazao kako ne bi smjelo biti blokada u formiranju Vlade FBiH, ali da mehanizmi blokade postoje, poručivši kako oni koji zagovaraju izgradnju Bosne i Hercegovine rade na razgradnji društva jer ne dozvoljavaju formiranje nove vlade.

Ćosić pak nije odgovorio na pitanje Nezira Pivića (SDA), zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH da li bi Lidija Bradara potpisala sastav vlade u kojem nema ministara HDZ-a.

Ćosić je govoreći o sadašnjim prilikama u našoj zemlji rekao kako je "Bosna i Hercegovina invalidna struktura kojoj treba ortopedsko pomagalo", na što je oštro reagirao Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH.

Nije invalidna struktura 

- Bosna i Hercegovina je država Ćosiću. Nije invalidna struktrura kojoj treba ortpedsko pomagalo poput Zagreba - kazao je Mešalić podsjetivši kako je DF ponudio rješene za trenutnu situaciju u vidu trajne izmjene Ustava Federacije BiH na način da predsjednik i jedan potpredsjednik Federacije mogu potpisati odluku o imenovanju Vlade FBiH, ali da to rješenje nije prihvatio HDZ, kao ni "Osmorka".

Nezir Pivić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH je govoreći o formiranju Vlade Federacije naglasio da se ona može formirati isključivo uz potpis predsjednika i dva potpredsjednika FBiH a potom ići na potvrđivanje u Zastupnički dom FBiH jer tako kaže Ustav Federacije BiH.

- Sva tri člana u rukovodstvu Federacije imaju važnu ulogu u formiranju Vlade FBiH. U potpunosti je potpredsjednik Refik Lendo (SDA) izoliran iz komunikacije kod izbora premijera, ministara. Proces formiranja vlasti je skrenuo u slijepu ulicu gdje ih je odveo Dragan Čović i "Osmorka" je prihvatila legitimno predstavljanje. I onda se optužuje neko ko ne da potpis - ukazuje Pivić.

Podsjetio je kako je HDZ četiri godine blokirao implementaciju izbornih rezultata iz 2018. godine.

Vibor Handžić (NS) je kazao kako Lendo, kako se govori, ne predstavlja 70 posto Bošnjaka dodavši kako je neizborom Vlade FBiH potpuno devalvirana parlamentarna demokratija.

U pojedinim trenucima dijaloška emisija znala je poprimiti vikanje uglas gostiju, optuživanja...

Politička želja ne može biti starija od države 

- Čović je izjavio da će Stojanović potpisati u ponedjeljak i to je učinio. Ponudili smo ustavne promjene Federacije, "Šestorka" je to odbila, a da predsjednik i jedan potpredsjednik mogu dati potpis za formiranje vlade, ali da to bude trajno rješenje. Predložili smo i prijevremene izbore, ali mnogi parlamentarci ih ne žele a kako bismo vidjeli sada koliko je ko politički težak - kazao je Mešalić.

Pivić je naglasio kako politička želja ne može biti starija od Ustava FBiH.

- Pa SDP je dva puta došao na vlast intervencijom visokog predstavnika, pa sada hoće i treći put - kazao je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.