Kao predstavnici svojih političkih grupa za BiH u Evropskom parlamentu, europarlamentarci Köster i Strik razgovarat će s različitim dužnosnicima među kojima je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnici Centralne izborne komisije, zastupnici različitih političkih stranaka, uključujući i opozicione, kao i predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija.

- Našli smo se u ključnoj fazi za Bosnu i Hercegovinu. Sljedeće sedmice imaju potencijal da odrede budućnost zemlje u narednim desetljećima. Za zemlju je od vitalnog značaja da povrati političku stabilnosti - kazala je Strik uoči posjete BiH.

Ocijenila je da međunarodna zajednica, posebno Evropska unija i njene države članice, nastavljaju dopuštati eskalaciju i nagrađivati one aktere koji su uzročnici krize, što dodatno može učvrstiti etničke podjele.

Köster je uoči posjete BiH kazao da se ne može šutjeti pred etnonacionalističkom retorikom i postupcima takve težine da bi mogli potaknuti napetosti u cijeloj regiji zapadnog Balkana, dodajući da u Evropi nema mjesta poricanju genocida, niti nekažnjivosti političara koji krše vladavinu prava.

- Ponovno potvrđujemo našu snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenim evropskim integracijama. Samo demokratska Bosna i Hercegovina utemeljena na vladavini prava ima budućnost u EU - zaključio je Köster.