open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Studenti fakulteta medicinske grupacije UNSA napokon će imati predavanja
Odluka je uslijedila nakon sastanka sa kantonalnom ministricom obrazovanja Zinetom Bogunić, navodi se u saopćenju Medicinskog fakulteta
03.12.2019. u 20:04
get url
text

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je odlučeno da će nastava za studente medicinske grupacije biti nastavljena.

- Obavještavamo studente Stomatološkog, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija da je na današnjoj vanrednoj sjednici Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta donesena odluka o nastavku održavanja nastave za studente medicinske grupacije. U želji da se što prije izađe iz ove situacije i omogući nastavni proces, pozivali smo na sastanke i nudili rješenja, i ovom prilikom obavještavamo studente da je uz uzajamne napore Medicinskog fakulteta i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, postignut dogovor o nastavku održavanja nastave, i koji je Vijeće na današnjoj sjednici potvrdilo ovom odlukom- saopćeno je iz ove obrazovne ustanove.

Odluka je uslijedila nakon sastanka sa kantonalnom ministricom obrazovanja Zinetom Bogunić, a detalji postignutog dogovora su dostupni na stranici Ministarstva.

- Obzirom da je najavljena protestna šetnja za sutrašnji dan, izražavamo žaljenje zbog činjenice da su studentski predstavnici izmanipulirani i iskorišteni od strane njihovih dekana na ovaj način, da kao organizatori protesta ponesu breme krivice zbog nedostatka volje i razumijevanja rukovodioca njihovih fakulteta da postignu dogovor sa Medicinskim fakultetom u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima. Da se ne radi o šetnji koja očigledno ima za cilj prebacivanje krivice na Medicinski fakultet, i mi bismo se pridružili protestu, pa ovom prilikom upućujemo studente da odgovornost traže na svojim fakultetima i u rektoratu Univerziteta, jer se rukovodeća lica ovih institucija nisu interesovala za proaktivno djelovanje u pogledu nastavka realizacije nastavnog procesa, što su više puta pokazali svojim stavovima, ali i nedolascima na dogovorene sastanke - navodi se u saopćenju.

Kako kažu, već su u svojim javnim nastupima objasnili suštinu ovih problema, i posebno situacije u kojoj se od Medicinskog fakulteta traži da, pored svojih 1.300, obrazuje još toliko studenata drugih fakulteta, bez ikakve naknade za troškove i rad. U praksi, kkao navode, modus rada koji su tražili drugi fakulteti uz podršku rukovodstva Univerziteta, bi Medicinski fakultet, nosioca matičnih oblasti, brzo odveo u propast.

- Medicinski fakultet podržava svaki vid borbe studenata za ostvarivanje njihovih prava, ali podsjeća da i studenti i profesori Medicinskog fakulteta imaju svoja prava, koja su im već dugo uskraćena, i da se samo zajedničkom borbom mogu riješiti problemi visokog obrazovanja zaključuuje se u saopćenju.

Nastava za sve studente na svim studijskim godinama na predmetima za koje je matičan Medicinski fakultet počinje u srijedu, 4. decembra. Nadoknade propuštene nastave će početi od ponedjeljka, 9. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.