- Za danas je zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na dnevnom redu je samo jedna tačka, a koja se tiče izmjene Zakona o visokom obrazovanju. U okviru izmjena očekujemo da će zastupnici podržati zahtjeve Studentskog parlamenta o mogućnosti prijenosa više predmeta iz ove u narednu studijsku godinu, ukidanju uvjetnih predmeta, plaćanju školarine u ratama, kao i uvrštavanju dodatnog ispitnog termina u tekst Zakona, što su zahtjevi koje je Studentski parlament uputio prije više od tri mjeseca - navode iz SPUS-a.

S obzirom na to, kako kažu, da smo ušli u oktobar u kojem počinje i nova akademska godina i da je vremena jako malo, Studentski parlament je u policijskoj stanici Centar najavio studentske proteste za srijedu 07.10.2020. godine, koji će biti održani ukoliko skupštinski zastupnici ne podrže njihove zahtjeve.

- Napominjemo da su zahtjevi koje smo uputili privremenog karaktera, zbog izmijenjenog režima nastave usljed vanrednog stanja u kojem smo se kao studenti našli, što je rezultiralo slabijom kvalitetom nastave na većini fakulteta. Sudeći prema sastancima koje smo održali sa zastupnicima, vjerujemo da će podržati naše zahtjeve i potrebne izmjene jer nama kao studentima nije mjesto na ulici da tražimo svoja prava, nego na nastavi i da spremamo naše ispite - zaključili su iz SPUS-a.