Predsjedništvo Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" oglasilo se otvorenim pismom a u vezi s djelovanjem jednog broja članova Udruženje mladih pravnika ELSA Mostar.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

- Ovim putem vam se obraćamo zbog posljednjih nemilih dešavanja u organizaciji u čijem članstvu djeluju studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru.
Naime, Udruženje mladih pravnika ELSA Mostar je najveće evropsko neprofitno i nepolitičko udruženje studenata prava i mladih pravnika koje djeluje i u našem gradu. ELSA Mostar okuplja studente Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru, a osnovni cilj navedene organizacije jeste organizovanje debata, simulacija suđenja, te naučnih skupova iz oblasti prava.

Međutim, u posljednje vrijeme smo i sami svjedoci tektonskog udaljavanja mostarske ELSA-e od njenog osnovnog cilja, definisanog i u samom Statutu organizacije, a to je unaprijeđenje saradnje studenata pravnih fakulteta u Mostaru.

Kao studente Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, izuzetno nas je pogodila činjenica da ELSA Mostar u saradnji sa Hrvatskim studentskim politološkim forumom priprema organizovani odlazak na predavanje Željane Zovko, zastupnice HDZ-a u Evropskom parlamentu. S tim u vezi, lično smo stupili u kontakt sa predsjednicom ELSA-e Mostar, te iznijeli svoj stav te zatražili da se navedeno putovanje otkaže.

Nažalost, od strane iste, bili smo izignorisani, a to najbolje dokazuju fotografije s navedenog predavanja, istina objavljene na privatnom profilu, a ne na zvaničnom profilu ELSA-e Mostar, u kojima se predsjednica ELSA-e, u ime ELSA-e Mostar i Hrvatskog studentskog politološkog foruma zahvaljuje zastupnici HDZ-a u Evropskom parlamentu, te još jednom visokom zvaničniku HDZ-a BiH, što im je pomogao da se odazovu u velikom broju na predavanje, čija tema glasi: "Položaj i status Hrvata u BiH".

Ovaj način rada smatramo nekorektnim i štetnim po studente Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Ne možemo i nećemo dozvoliti da se u naše ime organizuju odlasci na predavanja ljudi koji svojim djelovanjem nastoje degradirati državu Bosnu i Hercegovinu i njenim blokiranjem kroz Evropski parlament, udaljiti je od njenog evropskog puta, kojem nesumnjivo pripada.
Također, želimo se javno ograditi od aktivnosti koje u posljednje vrijeme provodi ELSA Mostar i pozvati iste da se vrate na put nekih ranijih rukovodstava navedene organizacije, koje su djelovale u mješovitom nacionalnom sastavu, a kojima je osnovni cilj djelovanja bilo unaprjeđenje saradnje studenata dva pravna fakulteta u Mostaru, a ne provođenje jednonacionalne i ovom slučaju uskostranačke politike.

S tim u vezi, studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, koji su članovi ELSA-e Mostar ograđuju se od ovakvih jednonacionalnih i instruiranih postupaka samog rukovodstva Udruženja, te ih pozivamo da u sljedećem periodu zajedno radimo na projektima koji će zbližavati, a ne udaljavati studente dva javna univerziteta u Mostaru.