open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Studenti Skupštini KS uputili nekoliko zahtjeva, hoće li i ovaj put biti odbijeni?
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu uputio je nekoliko zahtjeva Skupštini Kantona Sarajevo. 
28.08.2021. u 11:54
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada KS i dalje ignorira studente, iz SPUS-a tvrde da su sve bliži masovnim protestima
 

Studenti od predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića traže da podnese inicijative za omogućavanje prenošenja tri predmeta na iduću akademsku godinu, te ukidanje uslovnih predmeta, finansiranje školarina studenata koji su ostvarili prosjek preko 8.0 od strane Vlade KS, smanjenje školarina u visini od 30 posto ukupnog iznosa školarine, odnosno finansiranje 30 posto školarina svih studenata na Univerzitetu u Sarajevu od strane Vlade KS u akademskoj 2021/22. godini, omogućavanje trećeg ispitnog termina u septembarskom roku na kojem bi studenti mogli polagati sve ispite, te uvođenje apsolventskih rokova.

- Smatramo da su inicijative općekorisne za studente i njihove porodice, te vjerujemo da predsjedavajući sa kolegicama i kolegama zastupnicima razumije potrebu za njihovim donošenjem. Ovim putem apelujemo da se navedeni zahtjevi podnesu na prvoj narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, kako bi se studentima pravovremeno dostavile informacije o narednoj akademskoj godini - navode iz SPUS-a.

SPUS je i ranije od Skupštine i Vlade KS tražio umanjenje školarina, na šta su se iz Vlade i Skupštine KS oglušili, pravdajući nedostatkom sredstava iz budžeta za takvu namjenu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.