Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u vezi sa najavljenom i izvjesnom smjenom Vlade Kantona Sarajevo, apeluje na stranke koje čine novu skupštinsku većinu - a prije svih na SBB, kojem je prema medijskim napisima pripao resor obrazovanja, da najozbiljnije razmotre mogućnost ponovnog imenovanja  Zinete Bogunić na mjesto ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Njihovo saopćenje  prenosimo u cijelosti:

Razlozi ovog apela, iako su vjerovatno svima koji su pratili rad imenovane sasvim jasni, leže u činjenici da je gospođa Bogunić u svom radu pokazala izuzetno visok stepen profesionalizma, stručnosti, posvećenosti, objektivnosti, ali naravno, u konačnici i hrabrosti - koja je tom resoru možda i najpotrebnija. Također, Studentski parlament kao organizacija koja zastupa interese svih 30.000 studenata Univerziteta u Sarajevu je u gospođi Bogunić imao partnera i započeo neke od najozbiljnijih reformskih procesa, kako u oblasti zakonodavstva, tako i u oblasti studentskog standarda i uslova života naših studenata u domovima, te se nadamo da ćemo imati priliku tu saradnju i partnerstvo nastaviti i u narednom periodu. 

Podsjećamo Vas, kao i javnost, da je ministrica Bogunić na tu funkciju imenovana kao nestranački kadar, što je, smatramo, i više nego potvrdila svojim djelovanjem, te bi kao takva trebala nastaviti svoj rad. Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je resor obrazovanja veoma osjetljiv, i da bi zbog toga trebao biti što je više moguće oslobođen političkog utjecaja. 

U nadi da ćete ovaj naš apel razumjeti kao dobronamjeran, a imajući u vidu sve gore navedeno, unaprijed Vam se zahvaljujemo.