open-navfaktor-logo
search
Apel na SBB
Studenti žele da Zineta Bogunić ostane ministrica obrazovanja KS
Resor obrazovanja je veoma osjetljiv te bi zbog toga trebao biti što je više moguće oslobođen političkog utjecaja, poručuju iz SPUS-a. 
26.12.2019. u 14:11
get url
text

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u vezi sa najavljenom i izvjesnom smjenom Vlade Kantona Sarajevo, apeluje na stranke koje čine novu skupštinsku većinu - a prije svih na SBB, kojem je prema medijskim napisima pripao resor obrazovanja, da najozbiljnije razmotre mogućnost ponovnog imenovanja  Zinete Bogunić na mjesto ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Njihovo saopćenje  prenosimo u cijelosti:

Razlozi ovog apela, iako su vjerovatno svima koji su pratili rad imenovane sasvim jasni, leže u činjenici da je gospođa Bogunić u svom radu pokazala izuzetno visok stepen profesionalizma, stručnosti, posvećenosti, objektivnosti, ali naravno, u konačnici i hrabrosti - koja je tom resoru možda i najpotrebnija. Također, Studentski parlament kao organizacija koja zastupa interese svih 30.000 studenata Univerziteta u Sarajevu je u gospođi Bogunić imao partnera i započeo neke od najozbiljnijih reformskih procesa, kako u oblasti zakonodavstva, tako i u oblasti studentskog standarda i uslova života naših studenata u domovima, te se nadamo da ćemo imati priliku tu saradnju i partnerstvo nastaviti i u narednom periodu. 

Podsjećamo Vas, kao i javnost, da je ministrica Bogunić na tu funkciju imenovana kao nestranački kadar, što je, smatramo, i više nego potvrdila svojim djelovanjem, te bi kao takva trebala nastaviti svoj rad. Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je resor obrazovanja veoma osjetljiv, i da bi zbog toga trebao biti što je više moguće oslobođen političkog utjecaja. 

U nadi da ćete ovaj naš apel razumjeti kao dobronamjeran, a imajući u vidu sve gore navedeno, unaprijed Vam se zahvaljujemo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.