open-navfaktor-logo
search
5. april 1992.
Stvaranje MUP-a RS-a počelo je napadom specijalaca Milenka Karišika na Vracama, ubijen učenik Samir Mišić
Razbili smo bivšu jedinicu, koja je bila velika prijetnja srpskom narodu. Nismo dozvolili da nas, nakon proglašenja opće mobilizacije Alijine vlasti, zadesi sudbina policajca PS Novo Sarajevo Pere Petrovića, koji je ubijen na radnom mjestu, nakon zauzimanja PS u gradu Sarajevu od strane Zelenih beretki, napisao je Milenko Karišik, jedan od osnivača MUP-a RS-a i prvi komandant Specijalne jedinice MUP-a RS-a. 
05.04.2023. u 07:50
get url
text

- Sutradan, 5. aprila 1992. godine smo, s puškom u ruci žrtvujući svoje živote, napravili herojski podvig. Iako malobrojni 36 specijalaca savladali smo višestruko brojnije ekstremiste 170 policajaca kursista koji su nas čekali u zasjedi u Centru za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH na Vracama, iako je naš dolazak ranije dogovoren na kolegiju ministra Delimustafića (Alija) - piše Karišik. 

A istina je posve drugačija. 

Prema službenim zabilješkama, napad na školu tog 5. aprila 1992. naredio je tadašnji zamjenik ministra MUP-a Republike Srpske Momčila Mandića. U napadu je učestvovala Specijalna jedinica MUP-a RS-a. U školi je u tom trenutku bilo oko 840 učenika, profesora, kursista… Oko 400 učenika imalo je manje od 18 godina. Napad je počeo nešto malo iza 15 sati. 

Direktor škole Husein Balić odbio je da se preda. Naoružan školskim naoružanjem koje je služilo za obuku, suprotstavio se srpskim specijalcima koje je predvodio Milenko Karišik. On je samo nekoliko dana ranije bio Balićev kolega i profesor učenicima na koje je sada pucao. Balić je u jednoj izjavi rekao da su unutar svojih redova u školi imali izdajnike. 

U napadu na učenike specijalce podržao je i vojvoda Slavka Aleksića sa svojom vojskom, srpsko stanovništvo sa Vraca, ali i srpski policajci kojima je Radomir Spaić, komandant sarajevske Vatrogasne brigade, podijelio uniforme vatrogasaca. Direktor škole Husein Balić apelovao je da neko pomogne njemu i učenicima, ali nije mogao dobiti pomoć. Nepravedna borba se vodila do prvih večernjih sati bez prestanka.

Škola MUP-a RBiH na Vracama 

- Teška je situacija. Upravo nas gađaju sa teškim bacačima, razoreno je jedno krilo zgrade. Ne znam koliko ima ranjenih i ima li mrtvih. Dali su nam ultimatum od pet minuta, da ćemo, ukoliko se ne predamo, svi izginuti - govorio je u dramatičnom javljanju na TVSA direktor Husein Balić 5. aprila 1992. Tom prilikom poginuo je šesnaestogodišnji Rogatičanin i učenik škole Samir Mišić, koji je posthumno odlikovan Zlatnom policijskom značkom.

Komandant 4. korpusa Jugoslovenske narodne armije (JNA) general Vojislav Đurđevac izdao je naređenje komandantu 49. brigade JNA da sa jednim bataljonom vojske krene prema školi na Vracama, kako bi navodno sprečio sukob.

Ne, desilo se suprotno. Pripadnici 49. brigade JNA pridružili su se napadima na policijsku školu. Profesori su zarobljeni i odvedeni na Pale. Prije nego su razmijenjeni, mučeni su pet dana. Učenici su bili zarobljeni u osnovnoj školi Radojka Lakić u blizini Policijske škole. 

U krugu Centra 2016. godine postavljen je i spomen-obilježje Samiru Mišiću, prvoj žrtvi napada na školu MUP-a RBiH u okviru Policijske akademije Vraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.