open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Sudija Miloš Gigović, koji je "pogurao" Borac protiv Veleža, ipak će biti kažnjen
Miloš Gigović, fudbalski sudija iz Bosanske Gradiške, koji je dijelio pravdu u meču 10. kola Premijer lige BiH između Borca i Veleža (2:0) bit će kažnjen zbog propusta koje je napravio u ovoj utakmici.
12.10.2020. u 18:59
get url
text

VEZANI TEKST - FSBiH u ćorsokaku: Prekidaju se Premijer liga i Kup BiH u fudbalu?

Kako saznaje Faktor, sjednica Komiteta za sudije i suđenje FSBiH bit će održana sutra ili najkasnije u srijedu, a pomenuti arbitar će biti sankcionisan. Samim time bit će odblokiran rad sudijske organizacija, a odmah nakon odluke o Gigoviću trebale bi biti delegirane i sudije za naredne prvenstvene i Kup utakmice.

Iz izvora bliskog FSBiH potvrđeno nam je da su Dragan Banjac i Ognjen Valjić, dvojica članova Komiteta koji su bili protiv toga da se Gigović kazni, te Miro Hrkač, koji je bio suzdržan, blizu toga da promijene odluku.

Navodno, pristat će da se izrekne kazna za sudiju iz Bosanske Gradiške, a posljedice će snositi i pomoćni sudija Mirza Demir iz Kaknja (između ostalog dosudio nepostojeći ofsajd Borcu kod 0:0). Službenu potvrdu nismo mogli dobiti, jer niko od članova Komiteta nije mogao davati izjavu, pozivajući se na famozni "Kodeks o ponašanju članova fudbalske organizacije". 

Podsjetimo, Gigović je perfidno "pogurao" Borac do pobjede protiv Veleža, ali zbog silnih grešaka još nije kažnjen.

U petak i subotu, na sjednici Komiteta za sudije i suđenje FSBiH odvijala se prava drama. Nakon seminara za arbitre sa B liste u sumrak je počela sjednica sudijskih autoriteta. I trajala je skoro do ponoći (završena poslije 23 sata), ali odluke nije bilo...

VEZANI TEKST - Sudija Miloš Gigović "pogurao" Borac protiv Veleža, Široki Brijeg rutinski

Nastavljena je u subotu, no napredak nije ostvaren i zbog toga je zaustavljen rad Komiteta za sudije za suđenje FSBiH.

Zoran Rebac - Mostar, Ibrahim Hasanbegović - Sarajevo i Muamer Bureković - Zenica bili su za to da se Gigović kazni najdrastičnije, jer je "povratnik u činjenju nedjela", odnosno nije mu prvi put da pravi lakrdiju na premijerligaškim terenima (svježe sjećanje je iz prošle sezone kada je suspendovan na deset utakmica jer je kao četvrti sudija sugerisao glavnom arbitru Aleksandru Njegomiroviću da dosudi nepostojeći penal za Borac protiv Radnika).

Drastičnoj kazni protivili su se Dragan Banjac i Ognjen Valjić, dvojica članova Komiteta iz Banja Luke, odnosno FSRS, dok je Miro Hrkač iz Širokog Brijega bio suzdržan.

Blokadom rada Komiteta ugrožen je i nastavak Premijer lige i Kupa BiH, ali čini se da će na kraju stvari doći na svoje - Gigović će biti kažnjen, a klupski fudbal i dalje će se igrati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.