open-navfaktor-logo
search
Podrška kolegama
Sudije i tužioci odgovorili na Dodikove napade
Članovi Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca u Bosne i Hercegovine (ZKT) reagovali su povodom javnih komentara i insinuacija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika vezanih za istragu ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.
31.03.2022. u 20:40
get url
text

- ZKT oštro osuđuje miješanje izvršne vlasti u rad pravosuđa i ističe da napadi i pritisci na pravosudne institucije i na postupajuće tužice kao i prijetnje u pogledu statusa tužilaca poprimaju konture uhodanog metoda. Sama komunikacija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dio takve metode i u suprotnosti je sa principom podjele vlasti i sa opredjeljenjem Bosne i Hercegovine za pristupanje Evropskoj Uniji - navodi se u saopćenju ZTK-a.

Oni dodaju kako u tom smislu, podržavaju saopćenja Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Udruženja tužilaca RS i VSTV BIH kojim se staje u zaštitu postupajućim tužiocima i tužilaštvima.

- ZKT podsjeća člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, te predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, medije i građane, da je uspostavljanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa obaveza koja proizlazi iz garancija člana 6. stava 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i važećeg ustavnog i zakonodavnog okvira u Bosni i Hercegovini - piše u saopćenju.

Ističu kako je nezavisnost pravosudnog sistema u neposrednoj zavisnosti od statusa tužilaštva i sudova kao institucija pravosuđa i posebne grane vlasti.

- Ona je također ovisna o materijalnim i formalnim garancijama tužilačke i sudske nezavisnosti. Smatramo da iznošenje stavova sa političkih govornica, direktne i indirektne prijetnje tužiocima i sudijama, ulazi u domen nedozvoljenih intervencija izvršne vlasti u pravosuđe i da predstavlja pokušaj političkog usmjeravanja pravosudnog rada. ZKT ne pristaje na ovakav metod i koristiće raspoložive mogućnosti da mu se suprostavi - kažu iz ZTK-a i dodaju:

- ZKT insistira na očuvanju nezavisnosti tužilaštava i naglašava da nijedan državni organ, institucija, ili pojedinac nema pravo da u javnim nastupima koristeći poziciju javnih funkcija sugerira tužilaštvu način i obim provođenja istrage, da iznosi direktne i indirektne prijetnje nosiocima pravosudne vlasti i da postavlja pred institucije pravosuđa zahtjeve koji ulaze u domen istrage, u domen stručnosti, ličnih ili porodičnih osobina tužilaca.

ZKT zbog toga naglašava da postoje institucionalni mehanizmi koji omogućuju da se konkretna saznanja o nezakonitom i/ili neetičnom radu i postupanju tužilaca prijave nadležnim organima, uključujući Ured disciplinskog tužioca pri VSTV BIH i poziva na korištenje zakonom predviđenih procedura i institucija. ZKT insistira na povjerenju i profesionalnoj saradnji između agencija za provođenje zakona i tužilaštava, te još jednom naglašava da je ovaj odnos, oslobođena od bilo kakvih interesnih utjecaja, od ključnog značaja za ispunjavanje svrhe i uloge koju imaju u ustavnom sistemu. 

U Zajedničkom koordinacionom tijelu udruženja sudija i tužilaca u BiH djeluju Udruženje tužilaca/tužitelja FBiH, Udruženje sudija/sudaca u FBiH, Udruženje žena sudija u BIH, Udruženje sudija u BiH po pitanjima od zajedničkog interesa s ciljem promovisanja, jačanja i zaštite nezavisnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti i integriteta pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Herecgovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.