open-navfaktor-logo
search
Prva liga FBiH
Sudijska organizacija NS Federacije: Kada će Kaplan naslijediti Selimotića?
Nisam još zakazao sjednicu, sutra sam u Sarajevu, pa bi se moglo znati više detalja, kazao je Irfan Durić
07.05.2019. u 20:35
get url
text

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini ulazi u završnicu. Premijerligašima su ostala još tri kola, a mnoge stvari u bh. eliti već su izvjesne.

Istina, teoretski je samo GOŠK ostao bez šansi da izbori opstanak, a drugi putnik mogla bi biti Krupa, koja je trenutno u najtežoj situaciji. Sarajevo je najbliže tituli prvaka, a Bordo tim naslov može osigurati već u subotu na gostovanju kod Tuzla Cityja.

Zrinjski je osigurao Evropu, a najbliži plasmanu u pretkolo Evropske lige su Široki Brijeg i Željezničar, s tim da Plavi nisu dobili licencu za UEFA takmičenje.

Borac će biti novi premijerligaš iz RS-a, a mnogo neizvjesnija je borba u Prvoj ligi Federacije BiH.

Pet kola prije kraja sezone Velež i Olimpik su u bod, pa nas očekuje paklena završnica. Kako na terenu, tako i van terena. Jer, prvoligaško takmičenje godinama unazad u proljetnom dijelu ima "čudan tok". Mnogo je primjedbi, žalbi, istraga, kazni..., što ostavlja mrlje na takmičenje. 

Nerijetko su glavne uluge u krojenju tabele preuzimale sudije, koji su pod zaštitom svojih mentora iz Komisije za sudije i suđenje NS Federacije BiH i ove sezone umiješali prste u borbu Veleža i Olimpika (primjer iz 17. kola kada su Mostarci tvrdili da ih je oštetio Kenan Bajrakterić, arbitar iz Orašja, koji je od sudijskih šefova Vladimira Dominkovića, Hajrudina Gobeljića i Ante Bilješka dobio prolaznu ocjenu).

Zbog toga što je preglasan od pomenute trojke u "slučaju Goražde" ostavku je podnio Nedim Selimotić, četvrti član Komisij, koji je jedini tražio da se Bajraktarević sankcioniše. I od tada je prošlo vikenda i vikenda, a Selimotićev nasljednik u Komisiji još nije imenovan.

Kaplan je bivši premijerligaški sudija

Poznato je da će to biti Semir Kaplan, nekadašnji premijerligaški sudija iz Stoca, ali kada će stupiti na funkciju? Zvanično, na narednoj sjednici Izvršnog odbora. Ali, odgovor na pitanje kada će tačno ona biti održana nismo dobili. 

- Sjednica Izvršnog odbora još nije zakazana. Po Statutu sjednicu zakazuje predsjednik. Bit će uskoro, ali ne znam kada - kazao je za Faktor Eldin Baković, generalni sekretar NS Federcije BiH.

A šta kaže Statut NS Federacije BiH, odnosno Član 33?

- Izvršni odbor sastaje se u pravilu jednom mjesečno. Sjednicu saziva i njom predsjedava predsjednik - piše u Statutu.

Također, u Statutu se navodi da se "dnevni red dostavlja članovima Izvršnog odbora najmanje sedam dana prije sjednice, od strane generalnog sekretara".

- Nisam još zakazao sjednicu, sutra sam u Sarajevu, pa bi se moglo znati više detalja. Uglavnom, sjednica će biti vrlo brzo - rekao je Durić za Faktor.

Velež i Goražde igrali su početkom marta, Selimotić je ostavku podnio sredinom mjeseca... Čini se da "procedura zamjene traje malo predugo".

- Skupština NS Federacije održana je 29. marta, a nakon toga imali smo još jednu sjednicu Izvršnog odbora. Naredna će biti vrlo brzo i tada ćemo imenovati četvrtog člana Komisije za sudije i suđenje - objasnio je Durić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.