open-navfaktor-logo
search
Ugledni profesor
Sudski vještak Tribunala Christian Nielsen: RS bi ojačala priznavanjem genocida, čitava regija bila bi mirnija
Apsurdno je da Republika Srpska tvrdi da bi nestala priznavanjem genocida u Srebrenici, kaže Christian Axboe Nielsen, profesor historije na Univerzitetu Aarhus u Danskoj i sudski vještak u Haškom tribunalu u nekoliko procesa, uključujući i Radovanu Karadžiću.
13.08.2021. u 18:50
get url
text

- To je potpuno pogrešno shvatanje šta znači priznavanje zločina. Republika Srpska, mislim i Bosna i Hercegovina i čitava regija, bila bi jača i mirnija – kao u slučaju Njemačke - kada bi njeno rukovodstvo priznalo ne samo genocid u Srebrenici nego i druge zločine koje su Vojska i MUP RS počinili tokom rata - ocjenjuje Nielsen.

Prema njegovim riječima, problem je što je ne samo na Zapadnom Balkanu već sve više i u svijetu fokus na sopstvene žrtve, dok se ignoriše sopstvena odgovornost za zločine.

- Bojim se da se i na međunarodnom planu vraćamo primitivnom shvatanju historije, prema kojem pre svega političari a i obični ljudi misle da je svrha njenog učenja, zapravo, u tome da se stalno fokusiramo isključivo na ono što je pozitivno za državu i narod - kaže Nielsen dodajući da u tom slučaju nema suočavanja sa prošlošću

- Onda ni u Americi, ni u Danskoj niti na Balkanu nećemo se baviti svojim zločinima nego ćemo uvijek samo MI biti u pravu i da za sve naše probleme ili barem većinu - krivi su naši agresivni i zločesti susjedi. Ako krenemo u tom smjeru onda mislim da se crno piše ne samo bivšoj Jugoslaviji, nego i Evropskoj uniji i drugim dijelovima svijeta - smatra Nielsen.

On upozorava na zapaljivu retoriku, prije svega u Srbiji, "gdje vlasti apsolutno dominiraju medijskim prostorom i to na način da bi pokojni Slobodan Milošević bio ljubomoran na njih". U tom kontekstu promovišući i ideju o "srpskom svetu".

- Nije problematično tvrditi da Srbi na Balkanu, u Hrvatskoj, na Kosovu, u Srbiji, i tako dalje - imaju nešto pozitivno zajedničko i da mogu na neki način da to ostvaruju i uživaju u tome. Ali, veoma je teško ne vidjeti nešto negativno u toj priči s obzirom da isti političari koji potenciraju tu priču o "srpskom svetu" veličaju Lazarevića, Mladića, dakle ljude koji su osuđeni za najteže zločine koje su barem djelimično počinili u ime srpstva - ističe Neilsen, piše RSE

Profesor Nielsen je doktorirao na Univerzitetu Kolumbija i ekspert je za jugoistočnu Evropu. Pisao je o vladavini kralja Aleksandra, raspadu Jugoslavije i o Udbinim atentatima na emigrante za vrijeme socijalističke Jugoslavije. Fokus njegovog istraživanja je djelovanje policije i službi bezbjednosti u socijalističkoj Jugoslaviji.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.