Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o privremenoj mjeri kojom je stavio van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i Zakon o dopunama Zakona o entitetskoj upravi.

Ove zakone Ustavni sud BiH razmatrao je na zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu – saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH odlučio po Džaferovićevoj apelaciji: Dva zakona RS-a privremeno van snage, hoće li Schmidt reagirati

Šulić nije imao odgovor na pitanje gdje će biti sjedište i ko će biti direktor entitetske agencije za lijekove, a tvrdi da se o tome nije raspravljao na stranačkim organima. Poručio je da "svaki put kada Ustavni sud BiH donese neustavne odluke, RS ih neće poštovati".

Još jednom je komentarisao i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, uz poruku da je on nelegalan, a kada ga izabere Vijeće sigurnosti UN-a, imat će legalan mandat.

- Dio međunarodne zajednice vrši pravno nasilje. RS će ostati dosljedna svojim politikama koje garantuju bolji položaj građana. Bilo bi normalno da odluke Ustavnog suda BiH zvanično objavljuju ljudi koji sjede tamo, a ne predsjednici političkih partija i analitičari – rekao je Šulić.