open-navfaktor-logo
search
Lukajić ih lično mučio
Supruga osuđenog ratnog zločinca: Nije bio komandant Manjače, on je samo ispitivao ratne zarobljenike
Ružica Lukajić, supruga osuđenog ratnog zločinca Daneta Lukajića uputila je demant na tekst objavljen na našem portalu 28. januara. 
09.02.2021. u 10:17
get url
text

U tekstu je navedeno da je Centralna izborna komisija BiH, skinula sa Centralnog biračkog spiska osuđenog ratnog zločinca Daneta Lukajića, a na osnovu obavještenja KPZ-a Banja Luka, gdje izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu. 

Ružica Lukajić između ostalog, uz napomenu, da će njen suprug ukoliko demant ne bude objavljen "biti primoran da putem svojih advokata iskoristi sve zakonom predviđene pravne lijekove pred nadležnim institucijama, u cilju zaštite ugleda koji je ozbiljno narušen pristrasnim izvještavanjem", zahtjeva objavu njenog demanta što i činimo. 

- U cilju pravilnog i objektivnog informisanja javnosti, ističemo da Lukajić nikada nije bio na funkciji komadanta LRZ Manjača, jer je ovu funkciju vršio potpukovnik Božidar Popović, koji je za komandnu odgovornost osuđen u odsustvu. Lukajić je kao profesionalno vojno lice u LRZ Manjača obavljao dužnost vođe tima operativaca za ispitivanje ratnih zarobljenika, te u presudi Županijskog suda nije osuđen po komandnoj odgovornosti. Iznošenjem neistinitih, neprovjerenih i krajnje tendencioznih navoda, došlo je do povrede Lukajićevog ugleda, te obmanjivanja javnosti u izvještavanju o procesuiranju ratnih zločin. 

Tendencioznim iznošenjem neistinitih i prije svega neprovjerenih informacija, ostvarene su pretpostavke za nastanak štete za osobu na koju se odnose, te mogu imati za posljedicu satanizaciju ličnosti, te širenje mržnje i nacionalizma. U nadi da je ovakvo izvještavanje Vašeg novinara rezultat nepažnje u preuzimanju neprovjerenih informacija, obraćamo Vam se sa zahtjevom za hitno objavljivanje demantija na isti način kako
je objavljen netačan navod. U protivnom, Lukajić će biti primoran da putem svojih advokata iskoristi sve zakonom predviđene pravne lijekove pred nadležnim institucijama, u cilju zaštite ugleda koji je ozbiljno narušen pristrasnim izvještavanjem - napisala je Ružica Jukić. 

Podsjećamo, Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u januaru prošle godine prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je Lukajić proglašen krivim da je počinio ratni zločin od sredine juna do sredine septembra 1992. tokom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima organa sigurnosti zaduženog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika.

VEZANI TEKST - Komandant zloglasnog logora Manjača: Ratni zločinac Dane Lukajić brisan iz biračkog spiska

Lukajić je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a, kao i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed naredio podređenim pripadnicima VRS da tokom ispitivanja ili nakon njega tuku i povrijeđuju navedene zarobljenike. Uz to, Lukajić je proglašen krivim i da je lično fizički zlostavljao i tukao jednog od navedenih pripadnika HOS-a. 

Proglašen je krivim i da je lično, prilikom ispitivanja, trećeg pripadnika HOS-a udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte. Uz to, Lukajić je jednom prilikom udarao čekićem po oštećenikovoj šaci desne ruke dok su mu pripadnici VRS-a držali tu ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati, objavio je Jutarnji.hr. 

On je iz Hrvatske prebačen na odsluženje kazne u KPZ Banja Luka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.