open-navfaktor-logo
search
Maturalni dan
Svečano ispraćeni najbolji učenici generacije medresa i gimnazija pri Rijasetu IZBiH
U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) u Sarajevu je danas održan svečani program Maturalnog dana 2022. godine za maturante medresa i gimnazija IZBiH.
15.06.2022. u 15:37
get url
text

Svečanosti u Gazi Husrev-begovoj medresi prisustvovao je veliki broj zvanica, uključujući i delegacije ambasada Turkiye, Egipta te brojne zvanice, nastavnici i najbolji učenici medresa i gimnazija koje su osnovane pod okriljem Islamske zajednice u BiH.

Medrese su ove godine imale 579 maturanata, a gimnazije 134, što je ukupno 713 maturanata i maturantica pri školama Islamske zajednice u BiH.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković istakao je da je svečani program svojevrsni ispraćaj još jedne sjajne generacije svršenika medresa i gimnazija pri Rijasetu IZBiH.

- Naravno, svi smo radosni i ponosni. Radi se o kvalitetnoj generaciji, a ovdje su prisutni učenici generacija i odlični učenici i ovo je prilika da im čestitamo na uspjehu i poželimo im uspješan nastavak školovanja - rekao je Ljevaković.

{$galerijaFotografija}

Također je čestitao i nastavnom osoblju i odgajateljima koji su uložili veliki trud u obrazovanju i odgoju mladih generacija od kojih se očekuje da daju doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine na svim poljima.

Direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet Šošić također je čestitao svim maturantima i maturanticama na završetku srednjoškolskog obrazovanja te je čestitao i zahvalio i roditeljima koji su ustanovama Islamske zajednice BiH povjerili djecu na odgajanje i pripremanje za dalje školovanje i život.

- Danas su na Maturalnom danu prisutni maturanti i maturantice koji su najbolji, uključujući i učenike generacije. Izaslanik reisu-l-uleme ili reisu-l-ulema će uručiti priznanja i prigodne poklone svima njima uz zahvalnost što su učinili i kao podršku za nastavak njihovog školovanja i životnog puta - kazao je Šošić.

Pozivajući maturante da nastave ulagati veliki trud i ostvarivati dobre rezultate u nastavku školovanja, Šošić je izrazio nadu da će u budućnosti upravo oni biti nukleus promjena u bh. društvu.

Učenik generacije Prve bošnjačke gimnazije Fatih Žgalj istakao je da ova manifestacija izaziva posebne emocije jer okuplja najbolje učenike medresa i gimnazija pri IZBiH i predstavlja jednu vrstu krunisanja njihovog minulog rada i truda te pokazatelj da se to cijeni.

- Ja ću nastaviti školovanje na fizici na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. To je moje najveće interesovanje još od osnovne škole, ali svima bih preporučio da slijede i rade ono što vole jer rad s ljubavlju daje uvijek najbolje rezultate - naglasio je Žgalj.

Svečano ispraćeni najbolji učenici generacije medresa i gimnazija pri Rijasetu IZBiH, 16.06.2022.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.