Narodno pozorište

Svečano otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Objavljeno: 16.08.2019. u 21:18 Autor: M. Ču. / A. S.

Uglednim filmskim radnicima, oskarovcima Alejandru Gonzalezu Inarrituu i Pawelu Pawlikowskom uručena su Počasna Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Narodno pozorište Sarajevo večeras je ugostilo brojne zvanice na svečanosti povodom početka 25. Sarajevo Film Festivala, čiji domaćin je glumac Igor Skvarica.

- Hvala vam. Dobro došli u srce Sarajeva. Večeras slavimo 25. godina Sarajevo Film Festivala, kao i 25 godina od završetka rata. Sarajevo Film Festival rastao je sve ove godine i okrenut je filmskim stvaraocima iz ovog dijela Evrope.  Hvala sponzorima i mom timu što su još jednom uradili odličan posao - kazao je Purivatra na početku ceremonije otvaranja SFF-a. 

Uglednim filmskim radnicima, oskarovcima Alejandru Gonzalezu Inarrituu i Pawelu Pawlikowskom uručena su Počasna Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

-  Godine 1991. vidio sam film "Sjećaš li se Dolly Bell" i u potpunosti sam se zaljubio u film. U njemu je posebno prikazana ljubav prema Sarajevu, pa sam i ja jedva čekao da upoznam ovaj grad.
 Sarajevo je puno kontradiktornosti, ali vrlo moćnog srca, kao ovaj festival. Želim dug život festivalu i da se grad vrati lijepom životu, da to traje stoljećima - kazao je Pawlikowski. 

Foto: Muhidin Živojević

Purivatra je dodao kako ćemo u kinu Meeting Point imati priliku vidjeti sve filmove Pawela Pawlikowskog. 

- Vidio sam ljude kako posmatraju sa balkona, kako sve to doživljavaju. Festival se dešava u srcu Sarajeva. Zaista je poseban. Sretan sam i počastvovan da sam na 25. Sarajevo Film Festivalu. Mnogo vam hvala - kazao je Alejandro Gonzalez Inarrituu. 
 
Jubilarni SFF počeo je istovremenim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffesen počeo svjetskom premijerom bh. filma “Sin“ rediteljice Ines Tanović.

Do 23. augusta ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Foto: Damir Hodžić

Festivalu će prisustvovati značajna imena filmske industrije, poput oskarovca Eugenija Caballera, dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda, meksičkog glumca Gaela Garcie Bernala, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medvjeda Nadava Lapida, ali i mnogi regionalni autori. Kao i svake godine, očekuju se i zvijezde s A liste Hollywooda.

Najveći interes festivalske publike vlada za Open Air program koji će biti upriličen u Ljetnom kinu Raiffeisen u popularnom Metalcu. U sklopu ovog programa publika će imati priliku pogledati film "Sin" Ines Tanović, "Tuga i slava" Pedra Almodovara, "Jadnici" Ladja Lyja, "Parazit" Joona Ho Changa, "Šavovi" Miroslava Terzića, "To mora biti raj" Elie Suleimanis, "Lijepo doba" Nicolasa Bedosa i "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Taranina.

Jubilarno 25. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Od ove godine je SFF kvalifikacijski festival za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka u kategoriji kratkog filma.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije