open-navfaktor-logo
search
Ambasador BIH
Sven Alkalaj na čelu Diplomatskog kluba IGES-a
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) povodom 22. maja, dana kada je Republika Bosna i Hercegovina 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija, osnovao je Diplomatski klub na čijem čelu će biti bivši ministar inostranih poslova BiH i trenutni ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj.
22.05.2022. u 10:52
get url
text

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine u New Yorku, zaviorila se zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana.

- Ekselencije, dame i gospodo mi smo se skupili danas ovdje zbog podizanja zastava tri nove države članice Ujedinjenih nacija: Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije - izjavio je tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Boutros Boutros Ghali.

Delegacije zemalja novih članica su predvodili ministar inostranih poslova Republike Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan. Prve zemlje koje su priznale Bosnu i Hercegovinu bile su Bugarska 31. januara, Turska 6. februara i Španija 12. marta 1992. godine. Nakon što su početkom aprila 1992. godine Bosnu i Hercegovinu priznale Sjedinjene Američke Države, zemlje članice tadašnje Evropske zajednice, kao i mnoge druge zemlje Evrope i svijeta, prijem u Ujedinjene nacije bio je pečat državotvornosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Prvi članovi Diplomatakog kluba, koji su ujedno i članovi IGES-a, pored Alkalaja su bivši ambasador u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić, u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji Haris Hrle, u Iranu i Maleziji Emir Hadžikadunić, u Maleziji Ensar Eminović, kao i bivši konzul u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Kajević i bivši diplomata u Washingtonu Esmir Ganić.

Klubu će moći pristupati i novi članovi koji imaju iskustvo rada u diplomatiji, u skladu s internim pravilima Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost, saopćeno je iz Press službe IGES-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.