open-navfaktor-logo
search
O stanju u BiH
Svi o sankcijama Dodiku, hrvatski europarlamentarci o izmjeni Izbornog zakona
Dok je većina europarlamentaraca tokom današnjeg zasjedanja na kojem je kao tačka dnevnog reda bila i situacija u Bosni i Hercegovini, govorila o opasnostima koje vrebaju zbog stavova člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, hrvatski europarlamentarci su iznijeli uglavnom govorili o izmjenama Izbornog zakona BiH, legitimnom predstavljanju i ravnopravnosti naroda.
08.03.2022. u 21:11
get url
text

Postavlja se pitanje da li oni imaju stav retorici i potezima Milorada Dodika koji sve češće naginju ka raspadu države, a koji se kreiraju na relaciji Moskva – Beograd – Banja Luka.

VEZANI TEKST - Europarlamentarci: Ne treba više razgovarati sa Dodikom, on mora otići

Naime, tokom sjednice Evropskog parlamenta zastupnici su raspravljali o stanju u Bosni i Hercegovini, a hrvatska europarlamentarka Željana Zovko tom je prilikom istakla važnost što hitnijeg napretka u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Željana Zovko je navela da bi plenarna rasprava trebala poslužiti kao javni poziv političkim čelnicima da riješe stvarni problem s kojim se zemlja suočava uoči izbora, saopćeno je iz Evropske pučke stranke.

Zovko je pritom naglasila da bi upravo građani Bosne i Hercegovine sa svojim biračkim pravom, a ne međunarodna zajednica, trebali sankcionirati političare za njihov rad u posljednjih nekoliko godina, a koji uključuje ratnu, separatističku i unitarističku retoriku.

To se, smatra Zovko, može dogoditi isključivo korištenjem jedinog mogućeg alata kojeg je izumilo demokratsko društvo: funkcionalnog izbornog zakona izmijenjenog u skladu s ustavnim i međunarodnim sudskim odlukama.

Zovko se u svom izlaganju dotakla i "Mostarskog sporazuma".

- Građani Mostara 12 godina nisu imali privilegiju birati svoje dužnosnike zbog oklijevanja međunarodne zajednice da iznjedri rješenje. Sada je Mostar primjer političkog uspjeha. Učinimo Bosnu i Hercegovinu i njen Izborni zakon uspješnim i dajmo ljudima priliku da iskoriste vlastito biračko pravo koje itekako zaslužuju, jer je svaki glas važan - zaključila je Zovko.

U raspravi je učestvovao i hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol, koji se zauzeo za zaštitu prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog te je pozvao na hitnu izmjenu Izbornog zakona s ciljem da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način.

- Stabilnost Bosne i Hercegovine bitna je za održavanje mira i sigurnosti na području jugoistočne Evrope. Da bi se osigurala stabilnost u toj državi prioritet je prevladati političku krizu u kojoj se Hrvatima kao konstitutivnom narodu nameću nelegitimni predstavnici na nivou Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH - izjavio je Sokol.

VEZANI TEKST - Varhelyi u Evropskom parlamentu: Moraju postojati slobodni izbori u BiH u oktobru kako je i predviđeno

Sokol smatra da je to jedino moguće isključivo hitnom izmjenom izbornog zakona koja će osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

- Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini je uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi, da sam bira svoje političke predstavnike. To pravo priznato je i odlukom Ustavnog suda BiH koja se, nažalost, ne primjenjuje - zaključio je Sokol.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta će sljedeće sedmice biti domaćin detaljnih saslušanja o Bosni i Hercegovini s političkim čelnicima iz zemlje i predstavnicima delegacija Evropske unije, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.