open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Tabaković: Grujičić i Fejzić donirani novac za Srebrenicu dijele po kafanama i sijelima
Radili su to načelnik Mladen Grujičić i njegov zamjenik Hamdija Fejzić. Jednom smo ih uspjeli spriječiti u tome upozorivši nadležne institucije entiteta RS, ali su oni ponovo uradili isto, kaže predsjednik OO SDA Srebrenica Alija Tabaković
20.12.2019. u 14:39
get url
text

Nedavno izglasani općinski budžet Srebrenice, u iznosu od 11.210.660 KM, nisu podržali vijećnici Kluba SDA – SBB. Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica, objasnio je za Faktor razloge ove odluke.

- Moram se malo vratiti u prošlost. Budžet za 2019. godinu podržali smo vjerujući da će povratnici Bošnjaci dobiti dogovorena sredstva. Međutim, to se nije desilo i poučeni lošim iskustvom odlučili smo da kao opozicija ne podržimo budžet, kako ne bismo još jednom bili izigrani. Nažalost, budžet je usvojen, presudan je bio glas Tife Efendić, sada nezavisne vijećnice, a nekada članice SDA. Ona se još ranije opredijelila da bude dio većine koju predvodi Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice – kazao je Tabaković.

Na narednoj, tematskoj sjednici Općinskog vijeća zakazanoj za 26. decembar kao posljedna tačka navedeno je kratko "Informacija o projektu Saudijske Arabije". O čemu se radi?

- To je projekat star šest godina. Saudijska Arabija osigurala je million eura za izgradnju stambenih jedinica i dodjelu poljoprivrednih mašina u omjeru 80 posto Bošnjacima, 20 posto Srbima. Liste za dodjelu sredstava pravile su se paušalno, po sijelima, kafanama…

Radili su to načelnik Grujičić i njegov zamjenik Hamdija Fejzić. Jednom smo ih uspjeli spriječiti u tome upozorivši nadležne institucije entiteta RS, ali su oni ponovo uradili isto. Na listama su se našli članovi porodica vijećnika koji su bili u komisiji za dodjelu, zatim aktuelnog predsjednika Skupštine Nediba Smajića, zamjenika načelnika Fejzića… Loša realizacija tog projekta će donijeti dodatni nemir među stanovništvo Srebrenice – tvrdi Tabaković.  

Nespokoj je donio već izvjesni Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja "Istočna alternativa", predloživši da se u Srebrenici izgradi spomen-bista austrijskom književniku Peteru Handkeu, negatoru genocida.   

- Pavlović nema nikakve veze sa Srebrenicom, on živi u Bratuncu. No, uvijek je spreman napraviti problem, on je produžena ruka Grujičića. Čuo sam da je Grujičić odbio taj njegov prijedlog, ali ko zna šta će biti na kraju jer je 2020. izborna godina – ističe Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.