open-navfaktor-logo
search
Dženaza u Prijedoru
Tabuti s posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava stigli u Vedro polje
Kolona od tri kamiona u kojima su zeleni tabuti s nekompletnim posmrtnim ostacima, kratko se, na putu prema Hambarinama, zadržala u Sanskom Mostu gdje je veliki broj građana odao počast prijedorskim žrtvama
19.07.2019. u 20:39
get url
text

Tabuti s posmrtnim ostacima 86 prijedorskih žrtava stigli su, nakon ispraćaja iz Šejkovače u Sanskom Mostu, na stadion Vedro polje u Hambarinama gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolona od tri kamiona u kojima su zeleni tabuti s nekompletnim posmrtnim ostacima, kratko se, na putu prema Hambarinama, zadržala u Sanskom Mostu gdje je veliki broj građana odao počast prijedorskim žrtvama. 

Tabuti će večeras ostati na Vedrom polju, pored Prijedora, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza-namaz nakon čega će tabuti biti prebačeni na pojedinačna mezarja gdje će pronaći konačni smiraj.

Najmlađe žrtve koje će sutra biti ukopane su mladići koji su u momentu kada su ubijeni imali svega 19 godina: Samir (Sadika) Garibović, Emir (Kemala) Đonlagić i Suad (Mehe) Kljajić. Suad će biti ukopan zajedno sa svojim ocem Mehom.

{$galerijaFotografija}

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir (Adema) Bešić koji je rođen 1931. godine. Ove godine konačni smiraj će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović. Zajedno će ukopani biti i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić, Mirsad i Suad, braća Jakupović, Armin i Dedo, braća Grabić Mustafa i Vejsil, te braća Sivac, Nedžad i Edin.

Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava biće ukopani u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica. Najveći broj žrtava, 68 njih, bit će ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani dok će ostali biti ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

Dženaza, Vedro polje - 19. 7. 2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.