open-navfaktor-logo
search
Pripreme u Zenici
Tahirović pred Portugal: Ova utakmica mi je najteža u karijeri
Fudbaleri i stručni štab A reprezentacije Bosne i Hercegovine nalaze se u Trening centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici gdje se pripremaju za junske utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Portugaal i Luksemburga.
09.06.2023. u 11:19
get url
text

Iz bh. tabora poručuju da se ne boje nikoga i da će s tim mentalitetom uči u svaki meč, javlja Anadolija.

Trener golmana Siniša Mrkobrada i veznjak Benjamin Tahirović, koji nastupa za Romu, obratili su se danas medijima uoči predstojećih utakmica.

Mrkobrada je istakao da danas očekuju i golmana Ibrahima Šehića da im se pridruži te da sve ide po planu, a potom je naglasio koliko je važno da reprezentacija BiH igra dobru kolektivnu odbranu.

- Svih pet napadača u reprezentaciji Portugala pripadaju svjetskom nivou i neki konkretni savjeti golmanima bi im samo skrenuli pažnju na nešto što ne mora biti ključno. Ako budemo fokusirani na kolektivnu odbranu i ako nas bude dovoljno iza lopte, ja smatram da Šehić u toj situaciji može da bude junak utakmice. Smatram da se ne možemo nikada bazirati na izvedbu jednog pojedinca i na tome baziramo neki naš budući uspjeh - kazao je Mrkobrada.

FOTO: Anadolija

Potom je ocijenio i trenutnu formu golmana reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- Ono što Ibrahim Šehić pruža je na dosta dobrom nivou. Njegova minutaža i produženje ugovora pokazuju da su u Konyasporu zadovoljni njime, da ga povrede mimoilaze i da je on bez sumnje najbolji bh. golman. Vasilj (Nikola, op. a.) i Pirić (Kenan, op. a.) brane također standardno u svojim ekipama - rekao je trener bh. golmana.

Tahirović je izjavio da se sada svi trebaju fokusirati na mečeve protiv Portugala i Luksemburga.

- Trebamo da što bolje odigramo protiv Portugala, jer je to fantastična reprezentacija sa fantastičnim igračima. Imamo respekt prema njima, ali se nikoga ne bojimo, tako ćemo uči s tim mentalitetom u meč i dat ćemo svi sto posto - naglasio je Tahirović.

FOTO: Anadolija

Istakao je da mu je svaka utakmica u karijeri važna, ali da je meč protiv Portugala sigurno poseban.

- Ova utakmica mi je po kvaliteti najteža koju sam do sada igrao. Bit će teška utakmica, ali se nikoga ne bojimo. Oni su veći favoriti, ali oni imaju i veći pritisak nego mi. Mi idemo s mentalitetom da nemamo šta da izgubimo, ali idemo da damo sve od sebe - rekao je bh. veznjak.

U trećem kolu grupe J kvalifikacija za EURO 2024 BiH gostuje kod Portugala 17. juna, a tri dana kasnije u Zenici dočekuje selekciju Luksemburga.

Nakon dvije odigrane utakmice Portugal vodi s maksimalnih šest bodova u kvalifikacionoj grupi J ispred Slovačke koja ima četiri boda. BiH i Island imaju po tri boda, a Luksemburg jedan. Lihtenštajn je na dnu tabele bez bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.