open-navfaktor-logo
search
Stručnjakinja za BiH
Tanya Domi: Da li Escobar zaista ima plan B ako Dodik nastavi odvajanje od Bosne i Hercegovine?
Čini se da gospodin Escobar govori dobre stvari, kaže Tanya Domi, profesorica na Univerzitetu Kolumbija i stručnjakinja za situaciju u Bosni i Hercegovini.
09.11.2021. u 11:41
get url
text

Ipak, pita se ona, šta je plan B, šta će uraditi ako Dodik ne prestane sa destabilizacijom Bosne i Hercegovine?

- Moje pitanje je sada, kada Dodik kontinuirano krši Dejtonski sporazum svojim težnjama da prestane priznavati državne institucije i krene naprijed na svom planu mirnog odvajanja od Bosne i Hercegovine, gdje je tu Ured visokog predstavnika zajedno sa diplomatskim angažmanom -  kaže Domi za Glas Amerike.

Domi ističe kako je jasno da Dodik samo ojačava predanost svojoj strategiji.

VEZANI TEKST - Escobar: Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio, ali i najavio

- Tokom vikenda je pozvao Orbana, jednog od najneliberalnijih lidera u Evropskoj uniji. Time kao da se rugaju evropskom projektu, kao da se rugaju samoj Bosni i Hercegovini i narodu te zemlje. Evropljani bi trebali biti zgroženi, ali sve što čujemo je šutnja. Čini se da Escobar govori prave stvari. Slažemo se da stabilnost i mir treba sačuvati, ali da li on zaista ima plan? Šta je njegov plan B ako Dodik nastavi pokušaje za odvajanjem što je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je međunarodni ugovor o kojem je pregovarao SAD. Onda bi Escobar trebao biti tamo s ciljem da sačuva taj ugovor, a ne da se povuče od njega. Duboko sam zabrinuta – poručuje Domi.  

Kaže kako se slaže s činjenicom da postoji povećana aktivnost Escobara i potencijalno Palmera, iako nije sigurna koliko bi Palmer mogao doprinijeti u ovoj situaciji.

- Ali mora postojati opća koordinacija sa Evropskom unijom i ne mislim da će nas samo sankcije izvuči iz ove krize. Ali ako su Sjedinjene Države zaista ozbiljne u pogledu sankcionisanja prekršitelja, onda bi Dodik trebao biti prvi i zašto sada ne poduzmu mjere – pita Domi.

Podsjetila je da je kada su Sjedinjene Države 2017. godine sankcionisale Dodika rekla kako to neće imati efekta na njega.

- Konstantno ih je kršio. Sankcije neće imati efekta bez saradnje sa Evropskom unijom, i sankcija i od EU-a koje bi trebale izolirati Dodika – zaključuje Domi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.