Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je na današnjem zasjedanju, prvom u novom sazivu, odluku da sjednice državne vlade u narednom periodu budu otvorene za javnost, izjavio je predsjedavajući Zoran Tegeltija.

-Donijeli smo odluku o potrebi otvaranja sjednica za javnost. Naše je opredjeljenje da sjednice Vijeća ministara BiH budu otvorene za javnost. U ovom trenutku nemamo ni tehničke ni proceduralne mogućnosti, ali smo donijeli odluku da to radimo. Zadužili smo generalni sekretarijat da najduže u roku od 60 dana ponudi tehničko rješenje i najbolje prakse u vezi s otvorenim sjednicama kako to izgleda u našem regionu i Evropi. Mislim da će otvaranje sjednica za javnost od najveće koristi biti građanima i novinarima - rekao je Tegeltija.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, prvoj u novom sazivu, donijelo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH za period januar-mart 2020. godine u iznosu 241,5 miliona KM do trenutka dok se ne usvoji budžet za 2020. godinu.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o izdvajanju dodatnih 14,5 miliona KM Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju Graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

-Kada je u pitanju Granični prelaz Svilaj, donesena je odluka da se zadužuje Uprava za indirektno oporezivanje da u okviru odabranih sredstava  započne radove na izgradnji Graničnog prijelaza Svilaj-Donji Svilaj. To su sredstva koja su ranije osigurana. Obaveza je da se u narednom periodu osigura dodatnih sedam miliona koliko je potrebno da bi se završio Granični prijelaz Svilaj-Donji Svilaj - rekao je Tegeltija.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim finansijskim institucijama - Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

-Imenovali smo predstavnike BiH  Svjetskoj banci, EBRD-u  i Međunarodnom monetarnom fondu. Imenovali smo guvernere i zamjenike guvernera. Dogovorili smo se da guverneri budu predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg. Vjekoslav Bevanda će biti guverner kod EBRD-a, Bisera Turković pri Svjetskoj banci, a ja ću biti guverner kada je u pitanju Međunarodnoi monetarni fond - rekao je Tegeltija.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluku o zaključivanju ugovora za finansiranje izgradnje koridora Vc u vrijednosti od 140 miliona eura.

-Riječ je o sporazumu koji potpisuje BiH s Evropskom investicionom bankom, a namijenjen je izgradnji Koridora Vc, takozvani srednji dio u dionicama Poprikuša – Nemila i Tarčin – Ivan - rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je da je Nacrt budžeta za narednu godinu još u izradi koja će, kako se nada, biti okončana do kraja januara.