open-navfaktor-logo
search
Nije stav VSTV-a
Tegeltija se ogradio od izjava Ružice Jukić o Ambasadi SAD-a: "To je njen lični stav"
Izjave u ime VSTV-a kao institucije po Zakonu o VSTV-u ovlašten je davati samo predsjednik VSTV-a, kaže Tegeltija
15.05.2019. u 18:00
get url
text

Nakon što je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić u današnjoj izjavi novinarima oštro kritikovala odluku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država da na nedavni sastanak sa ambasadorom Ericom Nelsonom ne pozove čelnike VSTV-a, oglasio se i predsjednik te institucije Milan Tegeltija.

- Današnja izjava potpredsjednice VSTV-a BiH koja se odnosi na Ambasadu SAD u BiH predstavlja njen lični stav, a ne stav VSTV-a BiH. VSTV BIH nije razmatrao, niti može da razmatra rad i postupanja političkih predstavništava stranih drżava u BiH, niti da o tom zauzima stavove – kaže Tegeltija za Faktor.

On je naglasio da je Ambasada SAD-a u BiH od završetka rata do danas putem raznih projekata bila partner VSTV-a BiH, te dala značajan doprinos uspostavi nezavisnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini. VSTV, navodi Tegeltija, i danas ima partnerski odnos sa Ambasadom u različitim oblastima unapređenja rada pravosuđa u BiH.

- Izjave u ime VSTV-a kao institucije po Zakonu o VSTV-u ovlašten je davati samo predsjednik VSTV-a, te se sve druge izjave i postupanje bilo kojeg drugog člana ili potpredsjednika Vijeća ili bilo kojeg drugog sudije ili tužioca imaju i trebaju smatrati ličnim mišljenjima i izjavama tih pojedinaca koje ne predstavljaju stavove ni VSTV ni pravosuđa u cjelini – zaključuje Milan Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.