open-navfaktor-logo
search
Skup visokog rizika
Tenzije pred sjednicu Skupštine RMU Banovići, angažiran veći broj policajaca na osiguranju
MUP TK i Uprava policije osiguravat će skup, iz lokalne zajednice pozivaju građane da ostanu dostojanstveni i da se suzdrže od masovnog okupljanja
21.10.2019. u 09:52
get url
text

Sjednica Skupštine Rudnika mrkog uglja Banovići zakazana je za danas u podne. Na sjednici se očekuje smjena Nadzornog odbora, a događaj je ocijenjen kao visokorizičan, zbog čega će, na zahtjev Federalne vlade, u Banovićima biti angažiran dodatni broj policajaca.

Općinski načelnik Midhat Husić i predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić ovim povodom uputili su zajedničko saopćenje u kojem pozivaju građane da ostanu dostojanstveni i da se suzdrže od masovnog okupljanja.

- S obzirom na to da je Vlada TK prihvatila sramnu informaciju Federalne vlade, koja se prvi put pojavljuje u ovakvim situacijama i usvojila zaključak kojim je angažovala sva svoja raspoloživa sredstva, MUP TK i Upravu policije da osiguraju održavanje Skupštine RMU Banovići, pozivamo građane Banovića, posebno rudare i radnike RMU Banovići d.d. da ostanu dostojanstveni i da ne nasjedaju na pokušaje manipulacije i izazivanja izmišljenih visokorizničnih situacija. Naglašavamo da su naši građani i naši rudari civilizovani i dostojanstveni ljudi koji se brinu za svoju egzistenciju, a samim tim i opstanak RMU Banovići i cijele lokalne zajednice - navodi se u saopćenju. 

Napomenuli su da će lokalna zajednica na čelu sa Općinskim načelnikom i Općinskim vijećem i u narednom periodu zahtijevati, insistirati i u vezi s tim staviti na raspolaganje sva raspoloživa sredstva u cilju zaštite i očuvanja svakog radnog mjesta u Rudniku i lokalnoj zajednici,  nastavka projekta izgradnje Termoelektrane Banovići i sprečavanja pokušaja uvlačenja RMU Banovići u Koncern EPBiH do okončanja izgradnje Termoelektrane Banovići i definisanja odnosa u samom Koncernu.

Saopćenjem se oglasila i Sindikalna organizacija RMU Banovići, u kojem poziva radnike da danas ostanu na svojim radnim mjestima, kao i radnike koji danas ne rade i njihove porodice da ostanu u miru, kako bi "svi pokušaji Federalne vlade oko manipulacije i izazivanja uznemirenosti kod javnosti palu u vodu".

Kako kažu, nikada u historiji nije zabilježeno angažovanje policijskih službenika na Skupštini bilo kojeg preduzeća, te zbog toga pitaju Vladu po kom osnovu je donesen zaključak da to bude učinjeno danas. Pitaju se i zašto se samo na rudnik Banovići vrši pritisak.

- Nismo primijetili da se ovako nešto radi ostalim javnim preduzećima. To je znak da se i dalje vrši odmazda prema Rudniku Banovići, jedinom rudniku koji pozitivno posluje – navodi se u saopćenju Sindikalaca RMU Banovići.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je kako je Nadzornom odboru Rudnika istekao mandat, zbog čega će biti imenovani novi članovi tog tijela, kao i da danas u Banovićima ne očekuje probleme.

Podsjetimno, Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) 24. septembra ove godine započela je sveobuhvatne inspekcijske nadzore u Rudniku mrkog uglja Banovići. Višednevne složene nadzore vršilo je 14 federalnih inspektora, a tom prilikom uočeni su brojni nedostaci u skoro svim oblastima rada, te je konstatovano da ranije naložene upravne mjere za otklanjanje nedostataka nisu u potpunosti realizirane.

VEZANI TEKSTRMU Banovići: Nije ostvareno ni pola planiranog, nedostaju fiskalni računi, čak 202 povrede od januara

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.