open-navfaktor-logo
search
Liga prvaka
Terzićeva Borussia na Haalandov pogon preokrenula u Sevilli, Porto porazio Juventus
Fudbaleri Porta iskoristili su slabu partiju Juventusa, te su prvi susret osmine finala Lige prvaka protiv italijanskog tima riješili u svoju korist s 2:1, dok je u drugom meču Borussia Dortmund poslije preokreta nadigrala Sevillu u gostima s 3:2.
17.02.2021. u 22:53
get url
text

Utakmica na Dragau savršeno je počela za domaći sastav. Porto je do prednosti stigao već u drugoj minuti utakmice. Mrežu Stare dame iz Torina zatresao je Mehdi Taremi koji je iskoristio nevjerovatnu grešku Rodriga Bentacura.

Urugvajac je loptu pokušao vratiti svom golmanu, no napadač Porta je presjekao njegov pas i loptu poslao u mrežu iza leđa Wojciecha Szczesnyja.

Prvaci Italije nisu imali mnogo ideje u igri, a prvi put su uspjeli nešto napraviti kada je Bentancur kroz sredinu terena uposlio Amerikanca McKennieja, ali bila je lopta prebrza i golman Porta je uspio blagovremeno intervenisati.

U 25. minuti odbrana Juventusa kreirala je novu šansu za Porto. Dobar pritisak domaćeg tima rezultirao je lošim ispucavanjem Szczesnyja koji je loptu dodao u noge igrača Porta. Na njegovu sreću, Oliveira se nalazio na rubu šesnaesterca i opalio je iz prve, a lopta je prohujala pored stative nakon što se okrznula Matthijsa de Ligta.

Deset minuta prije kraja prvog dijela Andrea Pirlo morao ja napraviti prinudnu izmjenu. Igru je zbog povrede napustio iskusni Giorgio Chiellini a zamijenio ga je Merih Demirel.

Najbolju i jednu od rijetkih prilika Juve je imao u 40. minuti susreta. Bentancur je ubacio na drugu stativu, lopta je nakon odbijanja došla do sredine peterca odakle ju je Rabiot zahvatio "makazicama", ali je njegov šut sjajno skinuo golman Porta.

Početak drugog poluvremena za Juventus je bio gori od starta utakmice. Igrao se prvi minut nastavka kada je Manafa prošao po lijevoj strani, a usamljenom i zaboravljenom Maregi je s peterca lako bilo pogoditi za 2:0.

U 52. minuti Sergio Oliveira šutirao s ivice šesnaesterca, Wojciech Szczesny je pokazao golmansku klasu. Moglo je biti vrlo lako 3:0 za domaće, ali nije zahvaljujući poljskom golmanu.

Juventus nije briljirao ni u drugom dijelu meča, no osam minuta prije kraja zahvaljujući golu Federica Chiese aktuelni prvaci Italije uspjeli su rezultat smanjiti na 2:1, koji je ispostavio kao konačan, pa će im u uzvratu biti dovoljna i pobjeda od 1:0 za plasman u četvrtfinale.

Golove s utakmice Porto - Juventus pogledajte OVDJE.

I drugi susret je loše počeo po goste, no za razliku od Juventusa, Borussia Dortmund je znala odgovoriti na rano vodstvo Seville.

Andalužani su poveli u sedmoj minuti pogotkom Susa, a poslije asistencije Fernanda.

Ipak, ekipa Edina Terzića, trenera s bh. korijenima, imala je spreman odgovor.

U 19. minuti Haaland je uposlio Dahouda, koji pogađa za 1:1. Osam minuta kasnije sjajni Norvežanin se sam pobrinuo za totalni preokret, a asistirao mu je Sancho.

Haaland se dvije minute prije kraja prvog poluvremena po drugi put večeras upisao u strijelce. Ovoga puta mrežu domaćina zatresao je poslije asistencije Reusa.

Nastavak susreta nije obilovao golovima kao prvih 45 minuta, no domaćin je u 84. minuti uspio ublažiti poraz i tako povećati sebi šanse u revanšu. Strijelac gola za konačnih 2:3 bio je Luuk de Jong.

Golove s meča Sevilla - Borussia Dortmund pogledajte OVDJE.

Uzvratni mečevi na rasporedu su 9. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.