Tokom jučerašnjeg dana nije bilo smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih troje pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 83 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 32, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 51 pacijent. Na respiratoru u KCUS-u je jedan pacijent. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti u KCUS-u koristi pet pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 157 pacijenata, od kojih su dva transportovana u KCUS-u i četiri u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR briseva, u Novom Gradu četiri i u Semizovcu 12, dok na punktu na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo dolazaka građana radi davanja uzorka.

Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 169 uzoraka. Covid-pozivni centar je zabilježio 199 poziva, a obavljeno je i 155 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 360 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.979  osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.365 osoba zaraženih koronavirusom i 50.741 izliječenih.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.