open-navfaktor-logo
search
Podstrekavao na zločine
Tokić podnio krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog uloge tokom agresije na RBiH
Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podnio je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, aktuelnog predsjednika Republike Srbije, a u vezi s Vučićevom ulogom i djelovanjem tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995).
07.10.2020. u 13:57
get url
text

Tokić je danas na press konferenciji u Sarajevu kazao kako je krivična prijava protiv Vučića podnesena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – podstrekavanja na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini (član 176. stav 4. KZBiH).

Podsjetio je u tom kontekstu na Vučićev istup u Skupštini R Srbije od 20. jula 1995. godine kada je, kako je naveo, između ostalog, izjavio: "Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana", čime je, kako se u prijavi navodi, podstrekavao vojnike i policajce RS-a i pripadnike paravojski (tzv. dobrovoljce) na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, a koji su se nakon tog govora zaista i desili na teritoriji BiH.

Tokić je u obrazloženju krivične prijave detaljno opisao historijski kontekst i Vučićevu ratnu i političku prošlost i djelovanje, kao i medijske istupe, navodeći kako je on (Vučić) razumio moć vlastite propagande i utjecaja na srpske dobrovoljce, posebno na tzv. "šešeljevce", te da je prijavljeni koristio poznate propagandne tehnike ubjeđivanja kao što su strah, viktimizacija, ponavljanje i negativni stereotipi.

- Prijavljeni je svojim djelovanjem podstrekavao članove udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojeg je bilo ostvarenje ciljeva poznatih kao "velika Srbija", a što proizilazi iz samog govora održanog u Skupštini R Srbije 20. jula 1995. godine i niza njegovih drugih istupa – naveo je Tokić.

U istom kontekstu, osvrnuo se na sudsku praksu haškog tribunala i drugih međunarodnih sudova, pozivajući se na konkretan predmet u kojem je zauzet stav da "govor kojim se podstiče na nasilje nad stanovništvom na temelju etničke pripadnosti ili nekog drugog diskriminatornog osnova, jeste kršenje prava na sigurnost pripadnika ciljne grupe i stoga predstavlja stvarnu diskriminaciju, odnosno osnov za krivično procesuiranje".    

- Odlučio sam se na ovaj čin, jer smatram da moramo zatvoriti jednu od najkrvavijih stranica čovječanstva i najtežeg ratnog zločina u Evropi nakon Hitlerovog nacističkog režima – naveo je Tokić.

Istovremeno, poručio je da se, nakon procesuiranja odgovornih, treba okrenuti saradnji država, nastalih raspadom bivše SFRJ i vraćanju povjerenja, a sve u funkciji jačanja mira, stabilnosti i prosperiteta za sve narode koji žive u regionu zapadnog Balkana.

Krivična prijava protiv Vučića predana je u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, 2. oktobra putem ovlaštenog advokata Nikice Gržića i, kako je naveo Tokić, rezultat je višegodišnjeg prikupljanja činjenica i dokaza u vezi sa spomenutim krivičnim djelima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.