open-navfaktor-logo
search
Ugroženo zdravlje
Toku Neretve prijeti ekološka katastrofa: Otrov iz deponije zagađuje rijeku
Mještani najavljuju proteste, ukoliko se problem ne riješi u narednim danima
22.05.2019. u 21:37
get url
text

Mještani koji žive u blizini gradske deponije Uborak, godinama upozoravaju na nesnosan smrad koji se širi s deponije, posebno ljeti i pred kišu, kada na svojim kućama ne mogu otvoriti prozore ili izaći u dvorište. Iako smatraju da on ima veliki utjecaj na zdravlje stanovnika, pozitivnih pomaka u ovoj borbi nema. Prije nekoliko dana, mještanin Nijaz Hodžić, istražujući problematiku, snimio je zabrinjavajući videosnimak kako otpadna voda izlazi iz deponije Uborak u bujični potok "Sušica" te koritom odlazi u jezero HE Mostar. Tvrdi kako ovo nije problem od jučer, no da su ovaj put napravili grešku pa su ispustili vodu u vrijeme kada je potok presušio.

-Deponija Uborak ispušta kroz potok " Sušicu" iscjedak koji se stvara ispod deponije smeća, i odlazi u jezero HE Mostar i zagađuje Neretvu. Taj iscjedak iz deponije su puštali i ranije u spomenuti potok, ali su puštali kada voda nadođe, pa mi to nismo mogli primijetiti tada. Kako kiša pada već danima, vjerovatno su računali da će taj potok proraditi pa se opet neće vidjeti ništa - priča nam Hodžić, dodavši da se širi nesnosan smrad potokom koji je udaljen tek stotinjak metara od naselja Vrapčići.

Potok proradi nekoliko puta godišnje, te presuši opet za nekoliko dana. Obratili su se pismenim putem u vezi s ovim Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, te dobili odgovor da će biti upućena inspekcijska služba. Tvrdi kako je jutros izlazila komisija ispred Udruženja ribara Mostar, no da ih je "miris" koji se opojno širio tjerao na povraćanje.

dolina Neretve

Podsjeća kako deponija Uborak ima kaptaže za tu vodu, no očito nije dovoljno, a pročistač, koji su bili dužni napraviti prilikom izgradnje, je izostao. Nisu samo ugroženi mještani oko Uborka, već cijeli tok Neretve.

-Mi koji se bavimo poljoprivredom imamo bušotine, još nismo primijetili da je došao taj otpad u naše bušotine, ali vjerovatno više stradaju ljudi niz tok Neretve. U Višićima, Čapljini... za polijevanje usjeva uzimaju vodu iz Neretve. Stanje je jako ozbiljno i alermantno, jer prijeti ekološka katastrofa - tvrdi Hodžić. 

Nadležnim za Uborak se nisu ovaj put ni obraćali, jer kako kaže, oni odavno neće da čuju za mještane. Poručuje da ako se problem ne riješi kroz nekoliko dana, iduće sedmice će organizovati protest i zabraniti da se odlaže smeće jer, ističe, ništa drugo im ne preostaje. Smrad, otpadne vode, smeće kojim je zatrpan lokalitet oko deponije direktno zagađuju poljoprivredne površine, vinograde, farme, plantaže i kuće u neposrednoj blizini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.