open-navfaktor-logo
search
"Marš sjećanja 92"
Trajna opomena i sjećanje na sve šehide Gornje Tuzle
Marš je počeo okupljanjem na šehidskoj česmi gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježju da bi kolona put dužine oko osam kilometara nastavila linijama nekadašnje odbrane Gornje Tuzle - Novo Naselje, Hafizovo Brdo, Lipik, Hrastik
19.06.2019. u 21:43
get url
text
Gornja Tuzla je za odbranu BiH dala 43 šehida i poginula borca

U znak sjećanja na 19. juni 1992. godine kada se vodila jedna od najvećih bitaka za slobodu Gornje Tuzle i Tuzle te cijele BiH, kada su brojni borci dali živote za slobodu, i ove godine upriličen je tradicionalni "Marš sjećanja".

Linija kretanja "Marša sjećanja" organizirana je nekadašnjim ratnim stazama gornjotuzlanskih boraca.

Marš je počeo okupljanjem na šehidskoj česmi gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježju da bi kolona put dužine oko osam kilometara nastavila linijama nekadašnje odbrane Gornje Tuzle - Novo Naselje, Hafizovo Brdo, Lipik, Hrastik.

- Svake godine koračamo stazama velikih gornjotuzlanskih gazija i šehida, obilazimo mjesta velikih bitaka i pričamo šta se to dešavalo 19. juna 1992. godine, mi koji smo bili sudionici tih bitaka, ne zbog sebe već zbog budućih generacija koje ovdje rastu i stasaju i koje treba da znaju ko su ljudi koji su dali živote da bi svi danas bili slobodni - kazao je jedan od komandira čete u Gornjoj Tuzli i aktivista na "Maršu sjećanja" Almir Terzić.
Mladi su sa "Marša sjećanja 92" Gornja Tuzla poslali poruku da nisu zaboravili one koji su proljevali krv i dali živote za Gornju Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu.

Gornja Tuzla je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 43 šehida i poginula borca, više od 60 je ratnih vojnih invalida i blizu 100 civilnih žrtava rata, saopćeno je iz koordinacije boračkih udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.