open-navfaktor-logo
search
Proslijeđena Sudu BiH
Traže da se Mehmedagiću zabrani da obavlja funkciju direktora OSA-e, Tužilaštvo podiglo optužnicu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića (58), direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Muhameda Pekića (29), rukovodioca Odsjeka za Cyber sigurnost OSA, kojom ih tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti.
22.10.2020. u 15:39
get url
text

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi se terete da su tokom augusta 2020. godine zaloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

- Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima - navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Državno tužilaštvo uputilo je prijedlog da se Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

VEZANI TEKST - Šta je dogovoreno u Beogradu: Počinje finalni obračun sa OSA-om, je li u planu i hapšenje Mehmedagića

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

U vezi sa ovim slučajem nedavno je Federalna uprava policije (FUP) ispitala Aminu Ohranović te je sačinjena službena zabilješka u kojoj se navodi kako je Ohranović izjavila pripadnicima FUP-a da je ona djevojka sa snimka iz pošte na Alipašinom Polju u Sarajevu te da je ona ta koja je predala krivične prijave čineći uslugu Mireli Bubalo, svojoj prijateljici i savjetnici ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. 

Krivične prijave su bile potpisane kao da su ih navodno poslali uposlenici OSA-e. Kasnije se, prema pisanju medija, ispostavilo da je iza prijava ne stoje uposlenici OSA-e već, kako se sumnja, Aljoša Čampara. 

Inače, prema nezvaničnim informacijama, slučaj protiv Mehmedagića i Pekića vodi kontroverzni tužilac Oleg Čavka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.