open-navfaktor-logo
search
Ima li opasnosti
Treba li uopće dizati paniku: Šta bh. institucije kažu o namjeri turista iz Wuhana da uđu u BiH?
Hrvatski mediji objavili su da kineski turisti iz grada Wuhan, iz kojeg je krenula epidemija korona virusa, a koji su autobusom doputovali u Hrvatsku jučer, planiraju svoje putovanje nastaviti prema našoj zemlji.
26.01.2020. u 13:14
get url
text
Kineski turisti

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu niko nije odgovorio na naše telefonske pozive, kako bi, eventualno, odgovorili na pitanje da li će preduzeti određene mjere. U Graničnoj policiji BiH su nam rekli da do sada u slučaju koronavirusa nisu dobili nikakve upute od nadležnih instutucija.

Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine "posavjetovao" je da odgovore potražimo od Federalnog zavoda za javno zdravstvo, "to je njihov posao".

-Ne mogu ja ulaziti u te stvari. Ne može se komora baviti svim i svačim. Ja stvarno ne mogu ulaziti u ingerencije nekoga drugog, niti mogu lupati o nečemu što ne znam. Kantonalni zavodi za epidemiologiju, odnosno, oni pri Federaciji BiH treba da se bave tim problemima, ja nisam kompetentan ni kao predsjednik komore ni kao hirurg - kazao je.

VEZANI TEKST - Kineski turisti iz Wuhana nakon Plitvica idu u Dalmaciju i Bosnu i Hercegovinu

Glasnogovornicu Granične policije Bosne i Hercegovine upitali smo da li su oni dobili upute kako se ponašati u slučaju da kineski državljani iz grada Wuhana žele prijeći našu granicu. Odnosno, upute kako se općenito ponašati kada je riječ o koronavirusu.

- Mi još nemamo službeni stav nadležnih intitucija za postupanje u konkretno ovoj situaciji. Tako da mi kada dobijemo službeni stav nadležnih tijela, onda ćemo postupati prema njihovim uputama. Ali, za sada postupamo prema Zakonu o strancima i na taj način oni ulaze, bez nekih posebnih mjera dok se nama ne pošalju predložene posebne mjere - rekla je za Faktor glasongovornica Franka Vican.

Na upit koje nadležne institucije trebaju Graničnoj policiji poslati upute, signal da se obrati pažnja na bh. granici, odgovorila je:

"Prije svega nama je nadležna institucija Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. Mi još nemamo nikakvu službenu obavijest ni za Kineze iz Wuhana koji trenutno borave u Hrvatskoj, i za općenito koronavirus".

Kako su prenijeli hrvatski mediji, ustanovljeno je da grupa kineskih turista iz Wuhana, koji planiraju posjetiti i BiH u sklopu svoje turističke ture, nema simptome, ali u susjednoj Hrvatskoj su im date precizne upute šta trebaju raditi i kome da se obrate u slučaju da se simptomi ipak pojave.

Naime, iz Policijske uprave Zagreb potvrđeno je hrvatskim medijima da su kineski turisti ušli u Hrvatsku jučer u 11:25 sati.

- Na granični prijelaz Begana pristupio je autobus s 29 osoba iz Narodne republike Kine, odnosno iz grada Wuhana i okolice. Obavljenom graničnom kontrolom utvrđeno je da su iz Kine doputovali u Milano, a na aerodromu u Milanu je provjereno njihovo zdravstveno stanje.  O njihovom dolasku je obaviješten HZJZ, koji je zatražio da ih upoznamo s načinom postupanja u slučaju uočavanja sumnjivih simptoma te sa sadržajem letka o mjerama prevencije za putnike, što je i napravljeno - rečeno je iz PU Zagreb.

Potvrdili su da nakon putovanja kroz Hrvatsku turisti nastavljaju u BiH.

Inače, kineski stručnjaci su kazali da se inkubacija koronavirusa kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti i druge tokom tog perioda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.