open-navfaktor-logo
search
Krizni štab HNK
Tri bolesnika u SKB Mostar na respiratorima, jedan u fazi oporavka
U toku je redovno obraćanje Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona s najnovijim informacijama o stanju sa epidemijom koronavirusa u tom kantonu.
02.04.2020. u 13:06
get url
text

Dr. Jurica Arapović je kazao kako je na području ovog kantona ukupno do sada 70 osoba zaraženo koronavirusom.

- Od toga su dva, kao što znate, nažalost, preminula. Po gradovima je to u Konjicu 27, Čitluku 21, Mostaru 20 i Jablanici dva oboljela. Trenutno se testira 20 uzorka - rekao je Arapović. 

- Imamo stacionarno stanje u Konjicu, u Jablanici novo žarište s dva oboljela slučaja, radi so o jednoj obiteljskoj epidemiji iz Njemačke. U Čitluku broj pozitivnih raste i tu je naš fokus trenutno - rekao je Arapović.

Tri bolesnika u Covid-bolnici su trenutno životno ugrožena i oni su na respiratoru.

- Jedan bolesnik, koji je bio na respiratoru je danas boljeg stanja, sad je na potpornoj terapiji kisikom i nadamo se da će biti bolje. Ostalo funkcionira iz dana u dan. Imamo veći priliv bolesnika što iz HNK-a što i susjedng ZHK - kazao je Arapović.

Arapović je kazao i da zasad ima troje oporavljenih, svi su iz Konjica, te da smatra da će ih sa današnjim danom biti i više.

On je rekao kako će se zaraza vjerovatno širiti i apelovao još jednom da svi koji su imali kontakte sa zaraženima da se odmah stave u samoizolaciju.

- Apelujem na sve koji su imali sumnjive kontakte neka se odmah stave u samoizloaciju, da se odvoje od porodice i da se javljaju svom ljekaru redovno, a da, ukoliko imaju simptome ne dolaze na svoju ruku u bolnicu - rekao je Arapović.

Od 21 bolesnika iz Čitluka većina je vezana s klasterom samostana Miletina, i većina njih je smještena u samostanu ili u SKB Mostar, ovisno o njihovom stanju.

- Veći rizik za nas je pohvatati sve te kontakte, koji mogu biti prenosnici za tercijarne kontakte i na tom trenutno radimo. Sad je pitanje koliko ćemo biti kadri i koliko ćemo ih sve uspjeti pohvatati. Pozivam i sad sve one koji su imali kontakt da se stave u samoizolaciju - naglasio je dr. Jurica Arapović.

Istaknuto je kako je među zaraženima i jedno dijete,a do sada je analizirano preko 100 kontakata.

- Testiramo te kontakte, nismo još sve obuhvatili, imamo čak i one koji su pozitivni a nemaju direktne veze s prvooboljelim, odnosno sa samostanom, što nam može otežavati situaciju - rekao je dr. Arapović.

Liječnik koji je bio u kontaktu sa prvooboljelim i nekim kontaktima iz porodice je pozitivan i u kućnoj je izolaciji.

- Imamo još jednu liječnicu koja je pozitivna koja je bila u kontaktu sa prvooboljelom u Širokom Brijegu, trenutno je u izolaciji. Medicinska sestra je pozitivna i u kućnoj izolaciji, dobro je i nema pogoršanja - pojasnio je Arapović.

Dodano je da je jedna od zaraženih i doktorica iz Konjica.

-Imamo kolegicu iz Opće bolnice Konjic koja je smještena kod nas u bolnici. Njen sin je obolio od virusa i ona je kao sekundarni kontakt bila pozitivna. Trenutno se liječi i nadam se oporavlja u bolnici- kazao je dr. Arapović.

Kada je u pitanju troje novozaraženih u Mostaru u posljednja dva dana, Arapović je istaknuo kako je jedan slučaj veza iz Njemačke unutar porodice, te da se zaraženi ne mogu povezati sa drugima koji su bili pozitivni u Mostaru.

Do sada je izdato 1.194 rješenja o nadzoru, sa 55 sa jučerašnjim danom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.