Zenički rudari danas su ponovo obustavili proizvodnju u drugoj smjeni, zbog činjenice da ponovo na vrijeme nisu u dobili plaću, ovog puta za juni, a što je zadnji rok isplatu istekao danas.

- Bio je plan da dio radnika siđe u jamu kako bi osigurali "široko čelo", riješili neke kritične pozicije na gradilištu, ali su oni odlučili ostati u jami se dok se ne riješi ova situacija. Upravo sam dobio tu informaciju i odoh s njima u jamu te, ako bude trebalo, ostat ću i ja s njima.

Ovo se, jednom, mora riješiti, jer zaista nema smisla da svaki mjesec obustavljamo rad zato što na vrijeme nećemo dobiti plaću. Mi smo 3. jula s menadžmentom, pod uvjetima koje su oni postavili, potpisali sporazum za isplatu majske i junske plaće, koji oni nisu ispoštovli - istakao je Avdić.

On dodaje kako je samo manja grupa radnika otišla kućama, dok su svi radnici koji rade izvan jame u radničkim odijelima i u krugu pogona.

Savez samostalnih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine sutra će u 10 sati održati sjednicu Predsjedništva u Zenici, kada će se raspravljati te pokušati riješiti situacija u ZDRMU Zenica. Zenički su rudari, tokom svih ovogodišnjih protesta i radničkog neposluha, insistirali da se konačno riješi situacija pa makar to značilo i potpuno zatvaranje zeničkih rudnika.

Nakon majskih protesta, navodno samo privremeno, prekinuta je proizvodnja u najstarijem pogonu Stara jama, ali još nema informacija da li je izrađen elaborat te da li je donijeta odluka o sudbini te jame.

Prije nekoliko godina zatvorena je jama Stranjani, dok je prije nekoliko decenija obustavljena proizvodnja na površinskim kopovima Mošćanica i Rača.