U svom govoru, koje je uputilo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Truss je podsjetila kako je prije četvrt stoljeća, ovom zemljom harao sukob.

- Sada je ruska invazija Ukrajine na naš kontinent ponovo dovela rat i krvoproliće. Putin ne ratuje samo protiv ukrajinskog naroda, već i protiv samih temelja naših društava: protiv slobode, suvereniteta i vladavine zakona. Ta agresija ne smije uspjeti. Moramo izvući pouke iz historije i iz posljedica nedjelovanja - rekla je Truss.

Smatra da je devedesetih Zapad predugo čekao da započne s djelovanjem.

- Nismo bilo dovoljno odvažni da spriječimo stravične događaje poput genocida u Srebrenici.

Oklijevanje je samo produžilo borbe. Sarajevo je istrpilo 1.425 dana opsade. Trebali smo ranije djelovati. Rekli smo da 'nikad više' nećemo dozvoliti takvu patnju u Evropi. Pokažimo da smo to i mislili. Nema ustupaka prema ruskoj agresiji. Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se u Ukrajini rasplamsa dug i sve bolniji sukob - kazala je Truss.

Dodala je da to znači da Ukrajinu treba podržati u hrabroj odbrani zemlje.

- Moramo biti neumoljivi i u pružanju vojne pomoći, ali i u sankcijama. Ukrajina mora uspjeti. Sad ne smijemo ni za trenutak usporiti. Rame uz rame s Bosnom i Hercegovinom smo u Ujedinjenim nacijama osudili invaziju. Potičem Bosnu i Hercegovinu da nam se pridruži u nametanju sankcija Rusiji – time se presijeca finansiranje Putinove ratne mašinerije. Moramo se čuvati posrtanja - rekla je Truss.

Dodala je kako niko ne bi trebao gurati Ukrajinu u pregovore pod pritiskom.

- Moramo podržati Ukrajinu da iz svoje zemlje istisne Rusiju. Isto tako se moramo suprotstaviti malignom ruskom utjecaju ovdje u Bosni i Hercegovini. Rusija već pokušava potkopati reforme ostvaren u ovoj zemlji, kao i vaše euroatlantske ambicije. Potpiruje secesioniste, prijeti jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To ne može biti prihvatljivo - rekla je Truss.

Dodala je kako će učiniti sve što mogu da istisnu "taj maligni utjecaj i da zaštite mir, prosperitet i stabilnost u ovoj regiji".

- Upravo zato, Ujedinjeno Kraljevstvo svoju podršku povećava na tri načina. Kao prvo, radimo na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, do kojeg se teško došlo. Zato smo izrekli sankcije prema dva političara, zbog njihove neprihvatljive nacionalističke retorike i negiranja genocida. Podržavat ćemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te davati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu - rekla je Truss.

Kao drugo, podsjetila je, ulažu u unapređenje ekonomske sigurnosti.

- Kroz British International Investment, Zapadnom Balkanu nudimo iskrene, pouzdane infrastrukturalne investicije. Cilj nam je da do 2025. godine mobiliziramo 100 miliona dolara investicija koje podržava Ujedinjeno Kraljevstvo, te tome za ovu zemlju dodajemo dvije milijarde funti finansiranja izvoza - rekla je Truss.

Dodala je kako će to osigurati otpornost i sposobnost suprotstavljanja prijetnji od malignih utjecaja.

- Time će se pomoći i vašoj energetskoj nezavisnosti – što je pitanje od strateškog interesa. Kao treće, osnažujemo vašu sposobnost da se sami oduprete sigurnosnim prijetnjama i malignim utjecajima. Naša predanost ovoj zemlji je dugovječna - poručila je Truss.

Podsjetila je da su britanski vojnici bili ovdje devedesetih, tokom najmračnijih dana sukoba.

- Bili smo tu da podržimo krhki mir koji je došao nakon toga, te da pomognemo zemlji da izgradi jedinstvene oružane snage, koje danas ovdje vidimo. U tim nastojanima, život je položilo 59 britanskih vojnika. Njihovu žrtvu nikad nećemo zaboraviti. Danas se naši odnosi u pitanjima odbrane dalje razvijaju - rekla je Truss.

Istaknula je kako mlade, talentirane bh. kadete obučavaju u vrhunskim britanskim vojnim akademija poput Sandhursta.

- Historija nas uči da na agresiju moram odgovoriti djelovanjem i snagom. Naša podrška Bosni i Hercegovini, kao i naša podrška Ukrajini, pitanje je našeg vjerovanja u jedan jednostavan princip: pravo naroda da odluči o svojoj demokratskoj budućnosti i da se zaštiti. Budućnost ove zemlje leži u tom smjeru, kao i u jačem partnerstvu s NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je Truss.

Pozvala je sve prijatelje diljem Evrope da na njihove želje i namjere odgovore na isti način.

- Da zajedno radimo na jačanju slobode, suvereniteta i vladavine zakona, na dobrobit svih nas - zaključila je Truss, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.