open-navfaktor-logo
search
Podrška TIKA-e
Tu je suđeno i Gavrilu Principu: Moderne sale u replici austrougarske sudnice
U centru su renovinare i opremljene dvije sudnice, odnosno modeli sudnica koje se koriste za praktičnu edukaciju sudija i tužilaca. Spomenuta sudnica je replika austrougarske sudnice u kojoj je, između ostalih, suđeno i Gavrilu Principu. TIKA je za realizaciju tog projekta izdvojila oko 120.000 KM
02.11.2018. u 12:57
get url
text

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), koja već 23 godine provodi brojne projekte na području cijele BiH, u proteklom periodu je značajnu podršku pružila i Centru za obuku sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj centar je zahvaljujući agenciji TIKA dobio i najmodernije opremljene prostorije za edukaciju sudija i tužilaca, a tim povodom danas su uručene i zahvalnice, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Centra za obuku sudija i tužilaca Arben Murtezić sastao se danas u centru s ambasadorom Turske Haldunom Kocom i koordinatorom TIKA-e za BiH Omerom Farukom Alimcijem. Tom prilikom ih je informisao o radu centra, a nakon toga uručio zahvalnice za podršku u opremanju prostorija za praktičnu edukaciju.

U centru su renovinare i opremljene dvije sudnice, odnosno modeli sudnica koje se koriste za praktičnu edukaciju sudija i tužilaca. Spomenuta sudnica je replika austrougarske sudnice u kojoj je, između ostalih, suđeno i Gavrilu Principu, atentatoru na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine. Za opremu sudnica u vidu namještaja jednim dijelom sredstva je ranije donirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Države (SAD).

Murtezić: Centar samo jedan u nizu projekata podrške TIKA-e

Direktor Centra za obuku sudija i tužilaca Murtezić za AA je istakao kako je ovo vrlo značajan projekat za sam centar, posebno kada je riječ o održavanju interaktivnih seminara.

- Često se ističe da se seminari više ne trebaju odvijati samo za katedrom, već da je neophodno raditi i praktične vježbe. To će svakako od sada biti moguće u ovom izuzetnom ambijentu - kazao je Murtezić.

Naglasio je kako Centar za edukaciju generalno ima vrlo dobru saradnju sa turskim institucijama i organizacijama.

- Već dugi niz godina imamo odličnu saradnju sa Pravosudnom akademijom Turske i našu saradnju je već godinama pokrivala TIKA. Tako da je ovo, iako značajan, samo jedan mali dio dugogodišjne tehničke, materijalne i stručne pomoći koju dobijamo od turskih institucija - podvukao je Murtezić.

{$galerijaFotografija}

Projekat koji je finansirala TIKA za opremu spomenutih sala koštao je oko 120.000 KM, a Murtezić ističe da je u okviru tog projekta urađen model sudnice, rasvjeta, najmodernija kabina za simultano prevođenje.

- Ovo je ujedno i replika austrougarske sudnice i u jednoj ovakvoj sudnici se između ostalog sudilo i Gavrilu Principu. Tako da smo na ovaj način sačuvali i našu tradiciju. Treba istaknuti da je jedan dio namještaja u sudnici donirala Američka ambasada. Tako da nam je jako drago - zaključio je direktor Centra Arben Murtezić.

Koc: Vladavina prava bitna za svako društvo

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc ističe kako je projekat opremanja centra još jedan od pokazatelja vrlo dobre i konkretne saradnje između Turske i BiH.

- Dvije zemlje imaju i vrlo dobru saradnju u oblasti pravosuđa. Ranije smo svjedočili i brojnim međusobnim posjetama kako na nivou pravosudnih akademija, tako i na nivou ministara dvaju zemalja - kazao je Koc.

Dodao je kako je zahvaljujući ovakvoj saradnji do sada oko 100 sudaca i tužilaca iz BiH prošlo i ordeđenu obuku.

- S obzirom na to da često ukazujemo na samu važnost vladavine prava za jedno društvo, mi smo u tom smislu vrlo sretni zbog realizacije ovog projekta. Sretni smo jer smo dali naš doprinos u opremanju centra za obuku u kojem će  sutra stasati bh. sudije i tužioci. Mi svakako vjerujemo da će ovaj centar doprinijeti budućnosti, stabilnosti i blagostanju BiH i da će iz ovog centra izaći kvalitetni i transparentni suci i tužioci - poručio je Koc, te dodao kako je pozitivna činjenica da su ovaj projekat podržale i Turska i SAD. 

Koordinator TIKA-e Alimci naglasio je da turska agencija već 23 godine provodi aktivnosti i projekte u bratskoj i prijateljskoj BiH, na polju obrazovanja, zdravstva, kulture i drugim oblastima. Alimci je dodao kako je podrška TIKA-e centru počela još 2009. godine kada je urađena obnova prostorija centra.

- Prioritet TIKA-e oduvijek je bio doprinijeti kvalitetu obrazovnog ambijenta u BiH. Dakle, nije samo riječ o ovom centru, TIKA trenutno provodi projekte širom BiH, a njihov cilj je napraviti kvalitetan ambijent za obrazovanje - podvukao je Alimci.

Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine je osnovan 2003. godine u Sarajevu. Centar djeluje kao samostalna javna ustanova i obavlja poslove stalne edukacije sudija i tužilaca pravosudnih organa Federacije BiH, pri čemu sarađuje sa pravosudnim institucijama BiH, fakultetima te drugim domaćim i stranim organizacijama.

Moderne sale u replici austrougarske sudnice - 2. 11. 2018.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.