open-navfaktor-logo
search
Kandidatski status
Turković: Evropski put nešto što ujedinjuje sve građane BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poručila je danas kako je evropski put nešto što ujedinjuje sve građane Bosne i Hercegovine u nadi za bolje sutra.
13.12.2022. u 12:41
get url
text

Vijeće za opće poslove Evropske unije preporučilo je danas dodjeljivanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. Vijeće za opče poslove je tijelo Evropske unije u kojem su ministri za evropske poslove država članica evropskog bloka.

Podsjetivši na ranije sastanke i razgovore sa zvaničnicima EU-a i ministrima vansjkih poslova zemalja članica Turković je navela kako je u tim razgovorila podsjećala da je evropski put nešto što ujedinjuje sve građane Bosne i Hercegovine u nadi za bolje sutra.

- Uprkos svim problemima, ovaj mandat završavamo sa ogromnim, historijskim pomakom ka članstvu u EU. To će za državu značiti otvaranje novih kanala saradnje sa EU-om, novih finansijskih fondova i investicija - poručila je Turković.

Kako je istakla, u ekonomskog pogledu, investitori iz svijeta će u Bosni i Hercegovini, zemlji kandidatu za EU još jasnije vidjeti pozitivne strane i šansu za napredak i "sa ohrabrenjem i nadom dočekujemo odluku Vijeća".

- Kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu dolazi kao poticaj i priznanje. To je do sada najjasniji signal naših prijatelja da su spremni kada se za to steknu uvjeti primiti Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnog partnera za stolom i člana - istakla je Turković.

Da bi Bosna i Hercegovina konačno i dobila status kandidata za prijem u EU neophodno je da u preporuku prihvate i Evropsko vijeće, odnosno šefovi država članica na samitu, koji će se održati u četvrtak.

Bosna i Hercegovina zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela je 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.