- Imajući u vidu različite interpretacije koje se mogu čuti u javnosti povodom inicijative "Mali Šengen", te iskazivanja stavova koji variraju od bezrezervne podrške do sumnjičavosti i zabrinutosti, želim bosanskohercegovačku javnost upoznati sa najnovijim razvojem dešavanja na međunarodnom planu u ovom segmentu regionalne saradnje - istakla je Turković i dodala:

- Kako bi se u budućnosti iskoristila ova šansa za razvoj bh. ekonomije i unapređenje međusobne saradnje u regionu, te otklonile prisutne dileme i nedoumice, željela bih naglasiti da nedavni sastanci održani u okviru Berlinskog procesa donose novu dimenziju u odnosima između regiona i EU. U sklopu priprema koje države učesnice obavljaju povodom predstojećeg Samita Berlinskog procesa, razmatra se usvajanje Nacrta izjave Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), što bi u praksi trebalo značiti da će se inicijativa "Mali Šengen" inkorporirati u CRM, a samim tim i postati integralni dio Berlinskog procesa.

Dakle, izuzetno je važno da Evropska unija planira, putem Berlinskog procesa, ovu ideju prihvatiti kao svoju, što bi trebalo pružiti dodatno povjerenje u ovu inicijativu, a u konačnici donijeti brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU.

S obzirom da je na predstojećem Samitu Berlinskog procesa u Sofiji predviđeno usvajanje ove deklaracije (CRM) od svih učesnika, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iniciralo je da Vijeće ministara BiH pripremi prijedlog u vezi ove deklaracije (CRM) i dostavi ga Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje.

Nakon što Predsjedništvo usvoji deklaraciju CRM, Bosna i Hercegovina bi se mogla pridružiti ovoj inicijativi na Samitu 10. novembra 2020. godine u Sofiji.

- Želim da podsjetim da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Zaključkom od 17. 9. 2020. godine zadužilo Vijeće ministara za pripremu cjelovite analize interesa i koristi BiH pristupanjem inicijativi "Mali Šengen" - zaključila je Turković.