Domaćin političko-sigurnosnih razgovora pod nazivom "Zapadni Balkan na raskršću: Povratak integraciji ili rivalstvu velikih sila" (The Western Balkans at the Crossroads: Returning to Integration or Great Power Rivalry?) bio je bavarski državni ministar za savezne poslove i medije Florian Herrmann.

Osim njih na skupu učestvuje visoki predstavnik Christian Schmidt i Christoph Heusgen, novi predsjednik Minhenske sigurnosne konferencije.

Sastanku prisustvuje i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, te donedavni ambasador SAD u BiH Eric Nelson, objavljeno je na zvaničnom Facebooku ministrice Turković.

Kako je ranije najavljeno, pored obraćanja na posebnom panelu posvećenom Zapadnom Balkanu u okviru programa konferencije, očekuje se da će na marginama konferencije ministrica Turković održati i niz bilateralnih susreta.

Prema najavama, na ovogodišnjoj konferenciji će učestvovati blizu 35 šefova država i vlada, te oko 100 ministara, prije svega vanjskih poslova i odbrane.

Na skupu će, između ostalih, govoriti generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, a delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, kako je najavljeno, trebala bi predvoditi Kamala Harris, potpredsjednica SAD.

Očekuje se i prisustvo njemačkog kancelara Olafa Scholza s brojnim članovima svog kabineta. Dolazak je najavio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, baš kao i najviši predstavnici Evropske unije.